Ik ben een eeuwige ontevredene en ik zeg dit met de duidelijke bedoeling dat het Universum deze zin met de beste connotaties interpreteert.

Ik ben nauwelijks klaar met een project (een cursus, een tekst, een lezing) en ik wil beginnen aan versie 2.0 of 3.0. Dit betekent enerzijds niet dat ik de kleine overwinningen van het leven niet waardeer of dat ik mezelf niet genoeg verdiensten en acceptatie geef voor mijn prestaties.

Ik geef mezelf – of ik probeer tenminste hard genoeg. Maar er zijn zoveel mogelijkheden om onze mogelijkheden te verbeteren, te optimaliseren en te vergroten. Hoe kun je daar niet allemaal van willen genieten?

De concepten

Is er een juiste manier?

Het leven heeft geen betekenis, maar het is niet verboden er een toe te kennen. Fantastisch, toch? Ik wil dat je deze reis begint met twee heel belangrijke dingen in gedachten.

Ten eerste: je bent, ja, verantwoordelijk voor je leven. Tenminste tot op zekere hoogte. Je moet bewust actie ondernemen en je dromen najagen, ja – niemand anders doet dat voor je.

Het tweede: je wegen staan altijd open. Foute opties bestaan niet. Je hebt altijd keuzes en het leven zelf stelt je voor een oneindig aantal opties. Welke ga je spelen? Welke resoneert met jouw wil? Waar zegt je gevoel je heen te gaan?

Niets wordt verspild

Die zin is geschreven door de Amerikaanse schrijfster Cheryl Strayed en definieert heel goed een ander essentieel idee dat ik aan u wil doorgeven: elke dag geeft nutteloos iets toe.

Voordat we beginnen te praten over doelen en gedetailleerde planning, wil ik dat je het accepteert. Ik wil dat je jezelf verwelkomt en jezelf toestaat nutteloze dagen – of zelfs nutteloze weken en maanden – te hebben.

Ruimte maken voor chaos, het onvoorspelbare en het onverwachte is altijd een beetje eng. Het lijkt erop dat we niets doen dat leent. Maar volgens Cheryl bestaan nutteloze dagen niet.

Ze resulteren allemaal in een bijzondere, kostbare en exotische combinatie. Precies zoals je nu bent, precies waar je nu loopt. Niemand kan van Amsterdam naar Londen vertrekken als hij niet aanvaardt dat zijn vertrekpunt Amsterdam is. Geen enkel doel zal werken als jij – de enige persoon die iets aan je traject kan doen – niet accepteert waar je bent.

Het leven van je dromen bestaat, ja

Het zal waarschijnlijk niet hetzelfde zijn als je je altijd hebt voorgesteld, natuurlijk. Het lot zelf voegt altijd een snufje of twee toe van iets dat totaal buiten onze plannen lag. En hoe ongelooflijk je toekomst ook is, je zult altijd offers moeten brengen en moeilijke uitdagingen moeten aangaan.

Ik ben hier niet om je warme kleren aan te trekken en je te vertellen dat het pad naar geluk bedekt is met bloemen, eenhoorns en zonnige dagen. Soms zal het stekelig zijn. Maar wat ik je wil vertellen is dat je de juiste hoeveelheid vrije wil hebt om de toekomst op te bouwen die je wilt.

Hoezeer invloeden van buitenaf je ook beïnvloeden, je hebt de ongelooflijke en vernietigende kracht om je daden te kiezen. Heb je stilgestaan bij de ware kracht daarvan? Natuurlijk zijn er beperkingen, maar ik geef je toestemming om zoveel te dromen als je wilt. De kansen zijn altijd in ons voordeel.

De kracht van eenvoud

We onderschatten en devalueren vaak wat heel eenvoudig is. Feit! Complexe excuses vinden, diepe gedetailleerde rationele verklaringen geven, en supermoeilijke oplossingen gebruiken om weg te komen van wat we niet durven, zijn kunsten die we heel goed beheersen, dank u.

De eenvoudige optie is overigens niet altijd de gemakkelijkste. Eenvoud en gemak zijn ideeën die op elkaar lijken, maar heel verschillend kunnen zijn (en dat vaak ook zijn). De eenvoudigste optie is een optie die bijna niets van je vraagt om er resultaat voor terug te krijgen. Je voelt en ziet de gevolgen van eenvoudige handelingen vrijwel onmiddellijk. Het is de laagste vrucht aan de boom, de vrucht die het dichtst bij je hand ligt.

De gemakkelijkste optie is daarentegen diegene die je het meest gewend bent te doen. En vaak, geloof het of niet, gebruiken we de “moeilijke dingen” om niet je hand in het deeg te steken. Dus ik zeg het maar meteen: je zult uit je comfortzone moeten stappen, ja. De eerste stappen van je reis zullen niet per se gemakkelijk zijn, maar ze moeten altijd zo eenvoudig mogelijk zijn.

Je grootste bondgenoot, tijd

De enige grote en krachtige kracht die je zal helpen je doelen van het jaar te bereiken is tijd. Weet je nog dat ik je vertelde dat je het leven van je dromen kunt hebben? Ik zei dit omdat ik weet dat de mens tot zeer ongelooflijke en prachtige dingen in staat is.

We hebben allemaal rekeningen te betalen, rollen te spelen, en verantwoordelijkheden die we niet over onze schouders geworpen willen krijgen. Maar weet je wat we nog meer hebben? Tijd. En vrije wil. Natuurlijk zal tijd het werk niet alleen doen. Je moet helpen. Je moet het leven de juiste dingen geven, zodat het je kan helpen te komen waar je heen wilt. Het is zoals Jeff Olson zegt:

Het geheim van tijd is gewoon dit: tijd is de kracht die de kleine, bijna onmerkbare en schijnbaar onbeduidende dingen die je elke dag doet verandert in iets titanisch en onoverwinnelijks.

1% elke dag

Dit is waar de magie echt gebeurt. Zoals ik altijd zeg: magie zit in de details. Grote veranderingen trekken geen aandacht terwijl ze gebeuren. Niemand verandert van water in wijn, van dag in nacht.

De onzichtbare, langzame en absurd overweldigende kracht die op deze grote veranderingen inwerkt is de tijd. En die is heel slim. Hij handelt in het struikgewas, weg van de ogen van de wereld en de flitsen van fotografen.

Natuurlijk ga ik je leren, meer vooruit, hoe belangrijk het is om doelen te kiezen met onmiddellijke positieve resultaten – het soort dat je direct op de huid voelt, weet je? Maar voor het zover is, waarschuw ik je voor het volgende: je grote doelen zullen tijd nodig hebben. En dat is prima. Hoe kun je vandaag 1% dichter bij je doelen komen? Wat is de marginale, kleine, bijna lachwekkende verbetering?

Beslis dat je je routine of je houding elke dag met minstens 1% zult verbeteren – regen of zonneschijn, wees super enthousiast of diep in je hart – het is je goed recht.

De oefeningen

Erken uw sterke punten

De enige persoon waar je echt op kunt rekenen ben je zelf. Ik weet dat dit een beetje asociaal klinkt, maar ik moet dat duidelijk maken. Je doelen bijstellen en je leven sturen naar waar je heen wilt, is een eenzame en autonome daad.

De mensen om je heen zullen je altijd helpen, steunen en aan je zijde staan, maar wie de brandstof voor die raket moet leveren ben jijzelf – en niemand anders. De volgende vragen zijn gesteld zodat de wortels van je zelfvertrouwen nog dieper worden en zodat je de goede dingen die je tot nu toe hebt bereikt, kunt herkennen.

Als je jezelf niet gastvrij behandelt en je overwinningen niet viert, leg die verwachting dan niet bij anderen. Dit is jouw taak.

Beantwoord onderstaande twee vragen en geef jezelf voldoende tijd en rust om ze te beantwoorden:

 • Wat zijn de dingen waar ik van nature goed in ben? Wat zijn mijn grootste vaardigheden?
 • Wat waren mijn top tien hits tot nu toe? Welke prestaties maken me trots?

De zeven gebieden van je leven

Zelfkennis is een zeer belangrijk onderdeel van levensplanning en -organisatie. Als we niet stoppen om onszelf beter te leren kennen, te evalueren wat we doen en patronen te identificeren die in ons leven verschijnen, zal niemand anders dat doen.

Het is als die kaartmetafoor: als je niet weet waar je bent, hoe kom je er dan achter waar je heen moet?

Je ogen openen en je huidige werkelijkheid met open armen aanvaarden is een eerste vereiste. Deze oefening is bedoeld om de levensgebieden beter te begrijpen en te herkennen wat jouw manier is om ermee om te gaan.

Beantwoord deze vragen voor elk van de zeven gebieden: Hoe behandel ik dit deel van mijn leven? Wat is de grootste moeilijkheid die ik hier vandaag heb? Wat is de grootste kracht die ik in dit aspect van mijn leven inbreng? De zeven gebieden zijn deze:

 1. Familie, vrienden en genegenheid
 2. Gezondheid en welzijn
 3. Vrije tijd en sociaal leven
 4. Werk en beroepsleven
 5. Spiritualiteit
 6. Persoonlijke ontwikkeling
 7. Financieel leven

Wat heb je tot nu toe gedaan?

De volgende vragen zullen u helpen om op een heel praktische manier op een rijtje te zetten wat er dit jaar in uw leven is gebeurd. Hoe heeft uw financiële leven zich vanaf begin januari tot heden ontwikkeld?

Welke mogelijkheden zijn er voor u ontstaan op professioneel gebied? Heb je tijd besteed of op enigerlei wijze geïnvesteerd in je persoonlijke ontwikkeling? Heb je voor je gezondheid gezorgd of heb je dat een beetje laten liggen?

Heb je nieuwe vrienden gemaakt, ben je naar verschillende plaatsen geweest of heb je gereisd?

Dit is het moment om de stappen te begrijpen – bewust of niet, vrijwillig of niet – waardoor je hier vandaag bent gekomen. Maak een beschrijving en beantwoord enkele van deze vragen voor elk van de zeven gebieden van je leven.

Hoe gaat het vandaag met je?

Terug naar het heden is nu het moment om na te denken over uw huidige situatie. Hoe is uw financiële leven? Heb je schulden? Hoe zijn uw relaties? Heb je contact gehad met je vrienden en collega’s?

Ben je uit op plezier? Hoe zit het met je seksleven? Heb je gesport? Ben je naar de dokter geweest voor een routine onderzoek of om een ziekte te behandelen? Hoe is uw eten? Heb je het eerste gegeten wat je in de koelkast zag of heb je de tijd genomen om nieuwe recepten te leren en vers voedsel in je maaltijden te gebruiken?

Hoe is uw vrije tijd? Heb je dingen gedaan die je bevallen? Heb je je favoriete hobby’s beoefend of nieuwe hobby’s ontdekt? En uw verbinding met het immateriële en goddelijke deel van het leven, terwijl u wandelt? Het is niet nodig om iets op te schrijven, maak gewoon duidelijk waar je nu bent.

Ben je hier tevreden mee?

Rekening houdend met uw antwoorden uit het vorige deel, geeft u een cijfer – van 0 tot 10 – voor uw mate van tevredenheid en geluk met de huidige situatie op de zeven gebieden van uw leven.

Voordat ik u beter vertel hoe deze evaluatie werkt, moet ik u eraan herinneren dat de enige en absolute parameter die u voor deze oefening moet gebruiken uzelf is.

Vergeet wat je familie zegt dat je moet doen of wat je collega’s als legaal beschouwen. Vergeet wat je klasgenoten vinden van situatie A of B, en vergeet de “sociaal geaccepteerde” antwoorden.

Nu is het tijd om te beoordelen of je op het pad bent dat je zou willen zijn. “Maar mijn zoon/mijn moeder/mijn vrouw/mijn baas zou het vreselijk vinden als hij/zij wist dat ik situatie X niet leuk/leuk vond. ” En? Gaan ze om met de gevolgen van hun acties? Nee! Tevreden zijn is je compleet voelen alsof je een heerlijke maaltijd hebt gemaakt – zonder je te overeten of zo.

 • Van 0 tot 3

Deze cijfers worden gegeven wanneer we echt ongelukkig zijn met de huidige situatie op dat gebied van ons leven. We oogsten schade, betalen schade of lijden onder praktische en dagelijkse gevolgen die de voortgang van onze projecten belemmeren. Een gebied dat een van deze cijfers krijgt, is voor jou op dat moment echt een steen in de schoen.

 • Van 4 tot 6

Deze cijfers worden gegeven wanneer wij relatief tevreden zijn met de huidige conjunctuur van dat deel van ons leven. Wij hebben gezien welke verbeteringen mogelijk zijn en dat sommige grenzen overschreden kunnen worden. Maar over het geheel genomen zien we nog steeds de voordelen van onze huidige omstandigheden. Een gebied dat een van deze cijfers krijgt, is op dit moment niet het helderste deel van je leven, maar het is onder controle en levert interessante winsten op.

 • Van 7 tot 10

Deze cijfers worden gegeven wanneer wij gelukkig en tevreden zijn met hoe wij dat deel van ons leven leiden.

Er zijn nog verbeteringen mogelijk, maar we erkennen dat we ons best doen en bijna al ons potentieel gebruiken om de omstandigheden op dat gebied te verbeteren. Een gebied dat een van deze cijfers verdient, moet je veel trots en zelfvertrouwen geven en dat is waarschijnlijk waar je je de laatste maanden intensiever op hebt gericht.

Wat zal je focus zijn?

De vorige oefeningen dienden om bewustzijn en helderheid te brengen in je huidige moment. Vanaf nu krijg je het deeg in handen en krijg je het zwaarste werk van die cursus: Beslis wat je focus zal zijn. Je vrije wil begint hier. Gebruik hem goed.

Ongeacht het aantal gebieden waarvoor u lage of hoge cijfers hebt gekregen, is het belangrijk dat u weloverwogen kiest wat de twee of drie gebieden zullen zijn. Dit wordt de focus voor de komende maanden. Zonder focus gaan we nergens heen.

Het is als dat oude gezegde: je kunt alles doen, maar niet alles tegelijk. Om sommige dingen te veroveren moet je noodzakelijkerwijs andere opgeven. Waar wil je nu lopen? In welk deel van je leven wil je vooruitgang zien? Welke aspecten van je leven wil je de komende maanden veranderen?

Een beetje meer theorie

Leg je focus waar je maar wilt

Een van de meest voorkomende misvattingen die ik mensen zie maken, wanneer zij spreken over de oefening van het levenswiel of het aan anderen onderwijzen, is te denken dat wij ons altijd moeten concentreren op de gebieden met de laagste cijfers.

Dit is natuurlijk volkomen logisch. Als je zegt dat het gebied X, Y, of Z een cijfer 3, 2, of zelfs 1 verdient, dan ben je waarschijnlijk gek om dat om te draaien en vooruitgang te gaan boeken in dat deel van je leven. Als dat het geval is, prima.

Als u meer aandacht wilt besteden aan de gebieden die de hoogste cijfers hebben gekregen – de gebieden die al geweldig zijn en waarvan u wilt dat ze nog meer tot bloei komen – is dat ook goed. Als u zich wilt concentreren op de gebieden met de middelste cijfers, die noch hier, noch daar, noch te veelbelovend, noch te chaotisch zijn – ook goed.

Je kunt je aandacht overal op richten waar je wilt of, afhankelijk van de omstandigheden, waar je het nodig hebt. Als een huidige toestand je dwingt om voor je gezondheid of je gezin te zorgen, is dat prima. Accepteer dit moment en weet dat deze situatie voorbij zal gaan. Als je de luxe hebt om je middelen in te zetten waar je maar wilt, gooi dan je handen in de lucht en grijp die kans met hand en tand.

Inactieve gebieden accepteren

Het is uiterst belangrijk onze focus te beperken wanneer we het hebben over onze jaardoelen. Proberen verschillende dingen tegelijk te doen, allemaal even belangrijk, even spannend, even dringend – zal je uitgeput, gebroken en arm achterlaten.

Hoe meer aandacht je hebt, hoe beter. Een deel van dit proces houdt in dat je accepteert dat je aan verschillende andere dingen geen aandacht besteedt. Zorgen voor gezondheid, bijvoorbeeld, is werk dat veel inspanning vergt.

Voor je gezondheid zorgen, drie cursussen persoonlijke ontwikkeling doen, promotie maken op je werk en een specialisatie op je gebied beginnen is te veel voor een mens om aan te kunnen. Maar wil je het weten? Het klopt allemaal. Je leven wordt, met alle geluk, langer.

Vandaag is niet het einde van de wereld. Een initiatief voor later bewaren betekent niet dat je het voor altijd opgeeft. Het betekent alleen dat je op dat moment meer waarde hecht aan andere dingen. Als je deze beweging beter accepteert en begrijpt, accepteer dan ook dat je niet altijd op alle terreinen van je leven resultaten zult willen boeken.

Misschien ben je niet gelovig en wil je op dat gebied geen vooruitgang boeken. Het is al goed. Je weet immers al wat ik ga zeggen, het leven is van jou.