Ik weet dat er tegenwoordig veel wordt gesproken over zelfverbeteringsproductiviteit. We moeten oppassen dat we niet de verkeerde tram krijgen. Trouwens, niet altijd druk leven betekent dat je productief bent en een beter welzijn hebt.

We moeten attent zijn op de signalen die ons lichaam geeft, en vooral veeleisend en zorgvuldig kiezen welke activiteiten, mensen en projecten onze aandacht krijgen.

Dus voordat ik echt op het onderwerp inga, wil ik van Kafka’s woorden mijn woorden maken en zeggen dat productief zijn en zelfverbetering betekent dat je dingen kunt doen die je nooit eerder hebt gekund.

Ik wil niet dat deze tekst de zoveelste is in de stapel artikelen die je stimuleren om vijftien uur per dag waanzinnig te werken en die suggereren dat we dynamisch lezen om meer tijd te winnen in het dagelijks leven. Daar is niets mis mee, maar dit is niet de juiste manier om jezelf te verbeteren.

Voor mij zijn zelfverbetering en productiviteit eenvoudigweg weten hoe we van onze tijd en energie kunnen genieten. Een geoptimaliseerd leven houden in dat we kiezen welke strategieën we loslaten uit onze routine en dat we ten koste van alles vermijden ideeën en tips aan te nemen die ons op geen enkele manier helpen.

Ik ben helemaal tegen tijdverspilling. Ik wil meer dat je leeft. Met steeds meer bewustzijn, authenticiteit en rust. Ik wil dat je tijd gaat naar de dingen waar je echt van houdt en dat je energie wordt besteed aan de kansen die op je pad komen.

Vervolgens heb ik een lijst gemaakt van de vijftig beste strategieën, zodat u uw tijd beter kunt benutten – uiteraard zonder de rust en de gemoedsrust op te geven. Ik heb al deze tips uit de eerste hand getest en ik kan uit de stoel vertellen dat ze allemaal werken.

Niet alles zal perfect passen bij uw persoonlijkheid, lichaam of levensstijl, maar goed, dit is waar de magie gebeurt. Uitzoeken wat voor jou werkt is geen essentieel onderdeel van dit traject. Als je je leven wat serieuzer wilt nemen en je het zat bent om een deel van je vergeten potentieel in de la te laten liggen, ben je op de juiste plaats en lees je het juiste artikel.

Focus

Afleidingen blokkeren

Leg de mobiele telefoon in de la of de kast als je voelt dat je toegeeft aan de drang om al je meldingen te bekijken. Een toepassing als Forest kan ook geweldig zijn om je te helpen de mobiele telefoon of webpagina’s links te laten liggen.

Gebruik de Pomodoro techniek

Elke keer dat je een taak selecteert, duik je er minstens 30 minuten in voordat je iets anders doet. Als dat te lang is, maak dan van elke Pomodoro-sessie een uur of hooguit een half uur. Neem na elke sessie vijf of tien minuten rust, weg van uw werkplek.

Verdeel de week in tijdsblokken

Maak een overzicht van allerlei persoonlijke of professionele activiteiten die u de hele week moet doen en groepeer ze vooraf op specifieke dagen en tijdstippen. Zo weet u op maandagochtend of vrijdagmiddag wat u moet doen.

Neem een koude douche

Is het moeilijk om je te concentreren? Stop met alles en ga een fris bad nemen, liefst koud. Maak je geest leeg, laat het lawaai van de buitenwereld varen en concentreer je op jezelf. Tijd voor jezelf nemen kan wonderen doen voor onze focus, zie je.

Maak je hoofd leeg

Als er te veel dingen in je omgaan, maak dan een regen van je zorgen op papier. Zet al je problemen (die volgens David Allen niets anders zijn dan projecten) op een rol en ga alle taken die nog gedaan moeten worden op een rijtje zetten.

Vind uw piekproductiviteit

Op welk deel van de dag levert u uw beste werk en bent u meer gemotiveerd? Doe tests tot u uw prime time track vindt, wat die ook is, en streef ernaar uw werkdag daar omheen te vormen.

Luister naar ambient muziek

Probeer Noisli of Brain.fm om in het juiste ritme te komen wanneer je je moet concentreren. Met de eerste site kun je op maat gemaakte muzieksets maken (zoals een mix van vogelgeluiden, donderslagen en pratende mensen in een café), en de tweede site is speciaal ontworpen om de kwaliteit van je hersenen te verbeteren en je scherper en meer afgestemd te maken.

Schrijf op wat u niet zult doen

Afvallen terwijl je de gewoonte aanhoudt om drie keer per week met collega’s pizza te eten is moeilijk, toch?

Maak een lijst van uw verslavingen en gewoonten die u het meest dwarszitten: die welke uw aandacht goed stelen wanneer u op het hoogtepunt bent of die u zo in verwarring brengen dat u zich niet meer kunt concentreren.

Draag een koptelefoon

Als u met anderen werkt of met familie of vrienden moet omgaan terwijl u thuis werkt, maak dan de code dat niemand met u praat terwijl u de headset op hebt – zelfs als u niet naar muziek luistert. Een visuele en snelle manier voor andere mensen om te weten dat u bezig bent.

Voedsel

Drink geen koffie na 4 uur ’s middags

Er zijn maar weinig mensen die ’s avonds of voor het slapen gaan kunnen ontbijten en toch een goede nachtrust hebben. Als u de test al hebt ondergaan en u weet dat u gevoelig bent voor cafeïne, vermijd dan het drinken van koffie na vier uur ’s middags. Dit zal de kwaliteit van uw rust aanzienlijk verbeteren.

Drink meer water

Voor sommigen kan het een uitdaging zijn, maar water drinken is essentieel om je energie- en gezondheidsniveau altijd op peil te houden. De oude en goede techniek om altijd een mooie fles in de buurt te hebben, verhoogt echt je kansen om gedurende de dag meer water te drinken, omdat je niet naar de keuken hoeft om een beker te vullen.

Vermijd ultraverwerkt voedsel

Hoe minder je superbewerkt voedsel eet (dat je oma waarschijnlijk niet eens als voedsel zou herkennen), hoe beter. Wat je binnenkrijgt is het belangrijkste deel van je dag.

Drink groene thee

Alleen als je niet te gevoelig bent voor cafeïne. Maar in de juiste dosis kan een kopje groene thee je inzichtelijker en alerter maken.

Kijk uit voor “lege koolhydraten”.

De meesten van ons worden superzacht en traag na het eten van een kroepoek – om nog maar te zwijgen van de monsterlijke honger die een paar uur later toeslaat. Als je je concentratie en productiviteit moet verhogen, eet dan alleen de “natuurlijke” koolhydraten (zoete aardappelen, cassave en rijst) en stop meer vet, eiwit en vezels in je gerecht.

Motivatie

Maak een takenlijst

Het beste voor u is dat u morgen gemakkelijker kunt werken en dat luiheid niet zo sterk op uw voet komt te staan. Als de lijst digitaal gaat, nog beter. Als het is verdeeld in contexten (markt, college, online computer, als je het zat bent), duizendmaal beter.

Herbevestig uw prioriteiten

Schrijf elke dag ’s ochtends uw huidige prioriteiten op in een notitieboekje. Grijp het moment en schrijf ook uw grootste huidige doelen op. Je doelen altijd voor ogen hebben zal je veel helpen om betrokken te blijven bij je projecten en de motivatie een stapje hoger te houden.

Maak een dankbaarheidsmuur

Ken je al die onverwachte dingen die een grote glimlach op je mond toveren? Leg ze op de een of andere manier vast: een foto maken, op papier schrijven en in een pot stoppen, een tekening maken, wat dan ook. Verzamel alle kleine dingen, complimenten en kleine dagelijkse gelukzaligheden op één plek en kom ernaar terug wanneer je voelt dat de motivatie laag wordt en de stemmen van ontmoediging hoog oplopen.

Zet in op jezelf

Heb je moeite om een grote levensstijlverandering door te voeren of een gewoonte in te voeren? Ga een openbare weddenschap aan met iemand of registreer je nieuwe verbintenis aan de wereld: als je zoiets niet doet of uitvoert tegen een bepaalde datum, moet je misschien iets betalen of verliezen. Of begin een blog of een reeks teksten waarin je vertelt over je nieuwe routine en de moeilijkheden van die verandering. De steun en het enthousiasme van andere mensen hebben helpt je altijd op die momenten.

Klein beginnen

Een andere goede manier om een verandering van gewoonten of een bijzonder moeilijk project aan te pakken is je taken terug te brengen tot het microscopische niveau: wat is de kleinste fractie van dit project of deze gewoonte die je vandaag kunt volbrengen?

Je vanaf het begin zelfverzekerd voelen is een enorme hulp om gemotiveerd te blijven. Het is niet erg om van meet af aan immense resultaten te krijgen – dit zorgt er niet altijd voor dat de persoon tot het einde doorgaat met het project. Als je wilt mediteren en dit is een grote uitdaging, begin dan met twee minuten meditatie per dag en verhoog dit na verloop van tijd.

De praktische voordelen vastleggen

Toch, in de lijn “moeilijke dingen die je wilt bereiken”, probeer in een notitieboekje te noteren of een stemopname te maken van de praktische voordelen die je voelt bij je nieuwe levensstijl of je projecten. Hoe meer je de positieve en verrijkende kanten van je doelen kunt zien, hoe beter. Natuurlijk gebeurt niets van vandaag op morgen, maar tot op zekere hoogte moet je uiteindelijke doel vanaf de eerste dag van het nieuwe project of de nieuwe gewoonte aanwezig zijn.

Doe het eerst: Denk later.

Als je hypergemotiveerd bent om iets bijzonder vervelends of moeilijks te doen, hoe klein het ook is, doe het dan gewoon. Niet denken! Ik weet dat dit heel moeilijk is, maar geloof me. Telkens als we denken aan dingen die ons, op de een of andere primitieve manier, “in gevaar” kunnen brengen, lanceert ons brein verschillende strategieën om ons daarvan te weerhouden. Maar als wat je moet doen echt goed is voor je gezondheid of je persoonlijke ontwikkeling, ga dan meteen aan de slag voordat je erover kunt redeneren.

Verwen jezelf een beetje

Niets bijzonders, maar tijd besteden aan dingen die je echt leuk vindt, verhoogt altijd het humeur en verbetert de motivatie van iedereen. Probeer weg te blijven van het compenserende voedsel (eh, eet drie families pizza’s dan kriebelt het echt) en impulsaankopen.

Denk in plaats daarvan aan de activiteiten die u echt opwinden, stimuleren en u een goed gevoel van veiligheid en rust geven. Maak een kalender en realtime tijd om elke week ten minste enkele van deze taken op te nemen.

Meet uw vooruitgang

Hoe meer je duidelijk kunt zien hoe ver je tot nu toe bent gevorderd, hoe beter. Je kunt dit doen met een applicatie voor gewoonten zoals Productive of Momentum, je kunt een tabel maken, de losse flodders printen en elke dag die stevig staat inkleuren met mooie kleuren – de mogelijkheden zijn eindeloos.

Maak bij projecten een sectie “mijlpalen” en denk koud na over de stappen die uw vooruitgang naar dat doel zullen markeren. Hoe weet je dat je je doel bereikt? Herzie uw project en kijk naar uw mijlpalen telkens wanneer u zich ongemotiveerd voelt.

Ga uit de doos

Maak een lijst van “ongewone, gewaagde en leuke dingen om te doen” en verwijs ernaar wanneer je merkt dat de verveling van de routine je in de weg zit. De items op deze lijst hoeven niet eens overpriced of fancy te zijn. Soms kan een eenvoudig stranduitstapje midden op een dag van de week gewaagd genoeg zijn.

Het idee is dat je activiteiten en acties plant die anders zijn en die je echt wakker schudden. Let op de schoonheid van een landschap, bezoek vrienden die je lang niet hebt gezien, ga dansen in een nieuwe nachtclub, enz. Stap uit je comfortzone en zoek uit hoe je motiverende hints in je week kunt spelen.

Tijdmanagement

Een kalender kopen

Koop allereerst een kalender of kies een virtuele kalender en zet daar al uw deadlines voor de komende 6 maanden of 1 jaar in. Bewijzen, documenten die geleverd moeten worden, afspraken, enz.

Deadlines hebben

Bedenk nu wanneer de projecten voor deze deadlines klaar moeten zijn om een ruim tijdschema te hebben: twee weken voor de officiële datum? Een maand? Als iemand uw project vóór de deadline moet bevestigen, wijzigen of goedkeuren, is het verstandig uw persoonlijke deadline te verhogen.

Ik geef deze tip aan mensen die altijd te laat zijn of meestal veel uitstellen. Beschouw deze deadline als je ware en doe alle projectplanning daarop. Als er iets onverwachts gebeurt, heb je nog tijd.

Maak gaten tussen afspraken

Schrijf in uw agenda of kalender uw wekelijkse afspraken: lessen, vergaderingen, banen, klantenservice, extra activiteiten, cursussen, doktersafspraken, enz. Maak dan een blok “tijd onderweg” en bereken min of meer hoeveel tijd je kwijt bent om op je afspraak te komen en hoeveel tijd je er weer van terugkomt.

Hetzelfde geldt voor het indelen van je tijdblokken, voorgesteld daarboven: je bent nooit klaar met de ene taak en valt met de neus in de andere. Het berekenen van deze halveringstijd tussen onze verplichtingen en taken helpt enorm om energie beter te benutten en geen onrealistische verwachtingen te scheppen van hoe onze dag eruit zal zien.

Bereid je de dag ervoor voor

Ga je naar de sportschool zodra je wakker wordt? Heb je een belangrijke vergadering op je werk? Ga je een online afspraak maken met een klant? Bereid de avond ervoor alles (ik zei alles) voor dat je de volgende ochtend nodig hebt: kleding, spullen die je in de tas moet meenemen, agenda van de vergadering, het materiaal dat nodig is voor het overleg, enz. Hoe meer u uw kostbare tijd kunt besparen voor morgen, zelfs vandaag, hoe beter.

Als het minder dan tien minuten duurt, doe het dan nu.

Iets te doen op een papiertje noteren en het uren later moeten onthouden is vaak tijdrovender dan het gewoon nu te doen. Kies wat het minimale tijdsvenster is dat je met gemak spontaan op je dag kunt gebruiken: twee minuten, tien minuten, en vijftien minuten? Elke taak die verschijnt en die slechts die hoeveelheid tijd in beslag neemt, doe het snel.

Twee inboxen hebben

Een virtuele (met de Todoist of Evernote) en een fysieke (een plastic doos op tafel, een plaats voor de correspondentie) en stop daarin alles wat een of andere actie vereist.

Moet u iets doen met deze e-mail? Maak een vermelding in uw virtuele inbox (of laat een deel van de e-mail de “inbox” noemen en verplaats daar alle e-mails naartoe die een of andere reactie vereisen).

Heb je een rekening, een uitnodiging of een papieren aanvraag gekregen? Stop het in je fysieke inbox. Bekijk eens per dag alles in je inbox en zet elk ding op zijn juiste plaats. Het centraliseren van je losse eindjes is een immense tijdwinst, echt waar.

Aan andere mensen delegeren

Of het nu thuis is of op het werk, je kunt zeker je dagelijkse last van klusjes met iemand delen – vooral als je met je benen de wereld probeert te omhelzen. Niemand zou al het werk in de wereld alleen moeten doen en de beste manier om deze realiteit te creëren is door eerlijke en directe communicatie. Vraag bijvoorbeeld je man, vrouw, zoon of huisgenoot om huishoudelijke taken met je te delen. Zorg ervoor dat je niemand zwaar belast en dat ieder zijn deel bijdraagt.

Maak wekelijkse doelen

Wat wil je deze week bereiken? Hoe kan uw tijd uw huidige prioriteit nummer één weerspiegelen? De beste manier om goed van uw tijd te genieten is precies te weten waar u hem aan moet besteden. Maak elke zondag of maandag een lijst van dingen die je in de loop van de week wilt bereiken en zet het specifieke bedrag van elk van die doelen aan de kant.

Geen abstracte dingen als “afvallen” of “vooruitkomen op het werk”. ” Doe hetzelfde bij elk begin van de maand en herzie je doelen elk weekend. Als ze afgestemd zijn op je werkelijkheid, zul je veel meer genieten van je tijd.

Registreer uw tijd

Weet u precies wat er zoveel tijd van uw dag in beslag heeft genomen? Zo niet, dan raad ik de Toggl aan. Het is een online timer waarmee je projecten en taken kunt aanmaken.

Elke keer als je een persoonlijke activiteit gaat doen, gerelateerd aan werk of studie, speel je op de timer. Ik heb dit een paar maanden gedaan, alleen voor mijn werkuren! De duidelijkheid die ik had over waar ik meer energie in stak was enorm. Weten waar je je tijd aan besteedt is het beste tegengif voor dat gevoel dat je werkte, werkte, werkte, maar niet wegging.

Reageren op e-mails en meldingen

Dit is geweldig voor iedereen, maar vooral voor mensen die in grote bedrijven werken en teams overzien. Als je toegeeft aan de drang om alle meldingen van sociale netwerken te bekijken en elke e-mail te openen die bij je binnenkomt, kun je er wel eens uren in blijven hangen.

Je aandacht zal meermaals worden afgesneden en de draad van je concentratie kan breken. Hoe minder keer per dag u dit doet, hoe beter. Kies vooraf de tijd om e-mails te beantwoorden, zet het in uw agenda of uw dagindeling, en, het allerbelangrijkste, respecteer het echt.

Activiteiten

Ontdek welke activiteit je plezier geeft

Zo kom je niet automatisch in vorm, maar het is een begin – vooral voor mensen die zich niet graag vervelen en liever de hele dag zitten. Wat voor hectische activiteit doe je graag? Alles is de moeite waard: wandelen op het strand, gek dansen in je kamer, thuis schoonmaken, zwemmen, boksen, wat dan ook. Ga experimenteren met verschillende dingen tot je iets vindt waar je achter staat om een paar keer per week te doen. Bij twijfel, kies iets leuks.

Maak microbewegingen gedurende de dag

Hoe belachelijker makkelijk en praktischer je de gewoonte wordt om je te verplaatsen, hoe beter. Als je woont, studeert of werkt op een plek met trappen, alsjeblieft: ga ze op in plaats van de lift te pakken – zelfs als het tijd is om te vertrekken. Neem twee minuten van je ochtend om wat push-ups te doen of om touwtje te springen en ren ’s middags twee keer een rondje om je kamer. Snel en gemakkelijk!

Blijft ’s ochtends en ’s nachts rekbaar

Bekijk wat video’s op YouTube (ik raad vooral video’s aan van Cassey, Blogilates) en ga die verplichting aan voor jezelf. Zet het in de agenda en neem een paar minuten van de dag om je lichaam te stretchen en te openen. Het is een klein kostuum dat wonderen doet.

Lees voor het slapen gaan

Dit vergroot je wereldkennis, verrijkt je fantasie, vergroot je inlevingsvermogen en geeft je een korte en welverdiende rust van de echte wereld. Zet deze gewoonte op de lijst van gewoonten en scheid een veilig tijdstip af, waarop niemand je zal storen.

Als u twijfelt over wat u moet lezen, loop dan eens door een boekwinkel en lees de eerste paar bladzijden van de boeken die u aanspreken. Ga pas naar huis als je er een hebt gevonden waar je van geniet en neem je voor om het binnen een maand uit te lezen.

Adem

Het klinkt als een domme hint, maar oh, het is heel krachtig. Ritmisch en diep ademen vermindert aantoonbaar stress en angst.

Probeer kleine cycli voor je ademhaling te creëren en doe dit minstens een paar keer per dag: adem tot vijf tellen, je adem vasthouden tot drie tellen en loslaten tot acht tellen.

Meer uitademen dan inademen helpt in sommige gevallen, en in het algemeen helpt het maken van evenwichtige cycli (inademen, vasthouden en uitademen tot vijf tellen) om lichaam en geest in balans te brengen.

Oefening

Een andere manier om je lichaam en geest te verbeteren is door minstens 30 minuten per dag te trainen. Lichaamsbeweging is de beste manier om zowel lichamelijk als geestelijk fit te blijven. Ik moet zeggen dat dit het meest wordt aanbevolen door deskundigen als het gaat om persoonlijke of zelfverbetering.

Milieu

Ga zitten met een goede houding

Dit is essentieel voor wie zittend werkt, dus lees het rustig door. De ideale houding voor wanneer u aan de computer werkt is om recht naar voren te kijken zonder uw hoofd omhoog of omlaag te moeten doen om het scherm goed te kunnen zien.

Je armen moeten een hoek van 90 graden maken met de tafel zonder dat je je schouders moet optillen of je polsen gebogen moeten houden. Uw knieën moeten ook een hoek van 90 graden maken met de vloer, wat vaak betekent dat u een doos, een poef of een soort voetensteun moet plaatsen.

Uw wervelkolom moet ook recht zijn, maar niet stijf. Als dit in uw stoel niet vanzelf gaat, leg dan wat kussens neer tot u die positie bereikt.

Trek werkkleding aan

Ook als u thuis werkt, vooral als uw computerbureau in uw kamer of in een supergezellige omgeving moet staan – dan is het van levensbelang! Dat is een manier om tegen je hersenen te zeggen: “Kijk, ik weet dat het warme bed daar aan de zijkant staat en dat de koelkast super dichtbij is, maar nu is het tijd om te werken.” Zelfs als je dezelfde kleren draagt als thuis, kies er dan een paar uit om alleen te gebruiken in het moment van focus en aandacht.

Krijg wat zonlicht

Ontvang wat zonlicht door het raam van je kantoor, op weg naar je werk, op de veranda van je huis of zelfs voor je gebouw. Zonlicht vermindert de productie van melatonine (een hormoon dat er onder andere voor zorgt dat het lichaam begrijpt dat het bedtijd is) en maakt je alerter en wakkerder. Een eenvoudige, natuurlijke en gratis hack zodat je wakker wordt als je achter de computer vist.

Laat uw tafel georganiseerd achter

Ik heb het over een georganiseerde omgeving, die je een heldere geest geeft. De relatie is niet altijd noodzakelijk oorzaak en gevolg, maar het hebben van een relatief schone, ingerichte en georganiseerde plek geeft een goede innerlijke rust.

Als je chaotische neigingen hebt, geef dan elke keer dat je klaar bent met werken een bescheiden schoonmaakbeurt op je bureau. Laat alleen het noodzakelijke erop liggen en houd de telefoon uit de tas of lade om onderbrekingen te voorkomen.

Richt je werkplek in met dingen die met jou te maken hebben en waar je ook blij van wordt. Hoe gezelliger en persoonlijker, hoe beter.

De omgeving veranderen

Als je altijd thuis werkt, kan elders werken je overspannen productiviteit en concentratie geven. Soms maakt het veranderen van ruimte een verschil. Naar een cafetaria, een universiteitsbibliotheek, een park (dat veilig is, natuurlijk) of een coworking-kantoor bij iemand thuis gaan, zijn coole manieren om je omgeving te veranderen en een dosis afwisseling toe te voegen aan je dagelijkse werk.

Rust

Stop vroegtijdig met werken

Het is dat ding: als je niet alles hebt kunnen doen wat je van ’s morgens tot ’s middags moest doen, ben je dan echt te laat op de dag? Een paar uur voor het slapengaan stoppen met werken is mijn beste remedie om te voorkomen dat ik totaal bedrogen wakker word en moe van het kijken naar het computerscherm, eigenlijk.

Ik weet dat we die luxe niet altijd kunnen hebben en dat veel mensen zich ’s nachts echt productiever voelen. Maar als je bent zoals ik, en je weet dat je piekproductiviteit in de ochtend ligt, let dan op je nacht en creëer een liefdevolle nachtelijke routine: lees een goed boek, luister naar podcasts, rek je uit, neem een douche en praat met mensen in je huis.

Tien minuten mediteren

De beste app die ik ken is Calm, maar ik weet dat veel mensen ook Headspace fijn vinden. Mediteren helpt om stress te verminderen, vergroot je bewustzijn met het huidige moment, verdiept je ademhaling en maakt je veel bewuster van wat er in je hoofd omgaat.

Voor zo’n korte tijd is het een zeer waardevolle gewoonte om dagelijks te hebben – bij voorkeur in een hectische tijd, wanneer je je overweldigd of verward voelt. Mediteren maakt de geest helder en brengt je in een werkelijk rustiger toestand.

Vermijd computer, televisie of mobiele telefoon voor het slapen gaan

Ken je dat blauwe licht dat van al die gadgets afstraalt? Die beïnvloeden echt je slaap en vertellen je lichaam dat het nog dag is. Hoe meer je die lichten kunt vermijden in de buurt van je slaap, hoe beter.

De applicatie Flux bijvoorbeeld laat je computerscherm na zonsondergang oranje kleuren. En oh, ik dacht dat het overdreven was, maar mijn gezichtsvermogen komt nog meer tot rust als het in contact komt met het oranje licht in plaats van de traditionele blauwe gloed.

Stop en ga iets anders doen

Het creëren van kleine rustpauzes gedurende de dag helpt enorm om de energie hoog te houden. Uiteindelijk neemt ook de productiviteit toe. Probeer tijdens het sporten of thuis je normale taken af te wisselen met dingen die je ogen tot rust brengen en je lichaam energie geven.

Ga koffie halen, loop door de kamer, maak een praatje met iemand tijdens de lunch, ga je gebouw uit en loop een blokje om – zelfs stoppen en naar het raam kijken geeft me een zuchtje rust.

Lichaamsbeweging helpt ook, zoals afwassen, traplopen of spelen met een huisdier. Het idee is dat je een paar keer per dag je energie en concentratie “doorspoelt”.

Tijd doorbrengen in de natuur

In contact staan met de natuur werkt rechtstreeks in op onze energie. Naar het strand gaan, een wandeling maken of zelfs wandelen in een tuin: dit alles helpt onze persoonlijke groei en zelfverbetering enorm, omdat we op de een of andere manier beter ademen en tot rust komen in een natuurlijke omgeving.

Neem een dag in de week om een natuurwandeling te maken en zoek verschillende manieren om wat van dat contact in je wekelijkse routine op te nemen. Het zal je geest leegmaken en je batterij zeker opladen.