Gezond leven is onze voornaamste zorg, want als wij niet in staat zijn voor onze hele gezondheid te zorgen, wordt ons lichaam in hoge mate aangetast. Er zijn gewoonten waarvan we allemaal weten hoe schadelijk ze zijn: tabak, overmatig alcoholgebruik, verdovende middelen, overmatig vet en een zittende levensstijl, enz.
Gezondheid is een onderwerp van algemene zorg geworden, en we zijn dagelijks op zoek naar snelle en wonderbaarlijke oplossingen voor de veranderingen van ons lichaam, wat voortdurend tot grote problemen leidt. Als gevolg van het onrustige leven van de meerderheid van de bevolking zijn de eetgewoonten in overgrote meerderheid de slechtst mogelijke, met als gevolg overgewicht, obesitas, hypertensie, diabetes, dyslipidemieën, die grote schurken van het moderne leven zijn geworden.
Als gevolg daarvan zoeken we koste wat het kost gevarieerde vormen en magische formules voor gewichtsverlies en gezondheidsbehoud. Het is bijvoorbeeld heel gewoon om lichamelijke oefeningen alleen maar te zien als een manier om vet te verbranden en een paar pondjes te verliezen, maar lichamelijke oefening helpt ook bij onze stofwisseling, de aanmaak van serotonine (hersenstof die verantwoordelijk is voor geluk), het verbeteren van de slaap, tal van andere voordelen.
Wij moeten echter beseffen dat goede gewoonten leiden tot een betere gezondheid. Ook slapen is een belangrijke factor voor de gezondheid. Slapeloze nachten zijn uiterst schadelijk, omdat ze het concentratievermogen en de stemming aantasten en fysiek en mentaal leed veroorzaken.
Maar ondanks de constante berichtgeving in de media en de volledige kennis over hoe de gezondheid te behouden, maken we nog steeds situaties mee die ons tot zorgen en wanhoop brengen, en natuurlijk is het op die momenten dat we beseffen hoezeer gezondheid een kostbaar goed is.
In dit artikel geef ik je 50 belangrijke tips om op je gezondheid te letten. Lees verder!
Het belang van vermindering van de buikomvang
Adipeus (vet) buikweefsel is biologisch en metabolisch verschillend van onderhuids vetweefsel en bevordert de ontwikkeling van de belangrijkste cardiovasculaire risicofactoren, zoals dyslipidemie, arteriële hypertensie en diabetes. Daarom is het vet dat zich in de buik ophoopt gevaarlijker dan het vet dat zich in andere delen van het lichaam ophoopt.
Buikvetweefsel fungeert als een zelfstandig orgaan dat ontstekingsstoffen produceert. Het verandert de samenstelling van de lipiden van het lichaam door verlaging van HDL-cholesterol (goede cholesterol) en verhoging van LDL (slechte cholesterol) en triglyceriden. Het verhoogt ook de insulineresistentie maakt het moeilijker voor insuline om suiker te leveren aan cellen en weefsels. Als gevolg daarvan hoopt suiker zich op in het bloed en neemt het risico op diabetes en bloeddruk toe.
Om dit alles te voorkomen, is het belangrijk om een adequate buikomtrek aan te houden, bij vrouwen minder dan 88 centimeter, en bij mannen minder dan 102 centimeter. U kunt dit meten met een meetlint, staand, met uw voeten bij elkaar, uw armen aan uw zijden en uw buik ontspannen, en het lint omsluiten ter hoogte van de navel.
Het handhaven van een voldoende buikomvang en gewicht is niet ingewikkeld, wat u moet doen is een evenwichtige voeding volgen in termen van kwaliteit (mediterrane voeding) en kwantiteit (hypocalorisch). U moet zeven keer per week, ongeveer 30 tot 45 minuten per dag, regelmatig matig intensief bewegen.
Niet roken
Roken is wereldwijd een van de belangrijkste oorzaken van ziekte en dood, omdat het de oorzaak is van verschillende ziekten, zoals hart- en vaatziekten, ademhalingsproblemen en kanker. Bovendien vermindert het de levenskwaliteit van rokers omdat het hun fysieke capaciteit vermindert, hen verhindert goed te rusten en hen hun vrijheid ontneemt. Dus, als u rookt, stop dan met roken, uw arts kan u daarbij helpen.
Controleer uw bloeddruk
Hypertensie is een van de zogenaamde stille ziekten omdat zij ogenschijnlijk geen symptomen veroorzaakt, maar als zij niet wordt behandeld en gecontroleerd, verslechtert zij uiteindelijk de slagaders en daarmee de organen in het algemeen.
Het is belangrijk dat iedereen, vooral degenen met risicofactoren, zijn bloeddruk meet met de frequentie die de arts aangeeft, en bij hem zijn waarden controleert om te weten of ze correct zijn.
Let op tekenen van diabetes
Diabetes is een chronische stofwisselingsziekte die in veel gevallen onopgemerkt blijft omdat zij geen specifiek ongemak veroorzaakt, maar er zijn een aantal symptomen die ons de aanwijzing kunnen geven dat wij eraan lijden: overmatige dorst hebben, vaak plassen, veel honger hebben en zonder duidelijke reden gewicht verliezen.
Als u een of meer van deze symptomen heeft, is het heel belangrijk dat u met een arts praat om alle nodige onderzoeken te doen. Door diabetes vroegtijdig op te sporen, kunnen we veel van de complicaties ervan behandelen en voorkomen.
Ontsnappen aan stress
In de huidige maatschappij heerst stress, wat niet alleen de levenskwaliteit vermindert, maar ook een negatieve invloed heeft op de gezondheid. Voordat een ziekte ontstaat, moet u dus proberen die uit te bannen door een moment van de dag te reserveren om iets te doen wat u leuk vindt en u helpt te ontspannen. Naar muziek luisteren, sporten of een bad met warm water nemen kan de oplossing zijn.
Uw diabetes onder controle houden
Het doel van iemand met diabetes moet zijn de glycemische index onder controle te houden door de hemoglobine A1C (hemoglobine) onder de zeven procent te houden. Een nuchtere bloedglucose en vóór de maaltijd tussen 70 en 130 mg/dl en een postprandiale glycemie (gemeten twee uur na het begin van de maaltijd) tussen 90 en 180 mg/dl.
Om te weten of het binnen deze cijfers blijft, moeten diabetici van type 2, met een dosis basale insuline en orale hypoglykemische middelen, hun niveaus ten minste eenmaal per dag controleren, bij voorkeur op een lege maag. Type 1-diabetici wordt aangeraden intermitterende zelfcontroleprofielen te gebruiken. Hoewel het altijd de arts is die de frequentie van de zelfcontrole van de glycemie zal individualiseren volgens de details van de behandeling.
Van dag tot dag moet u enkele levensgewoonten volgen die helpen de adequate glycemische index te handhaven, waaronder de realisatie van lichaamsbeweging, beter van het aërobe type.
Wat de voeding betreft, moeten dagelijks vijf doses worden ingenomen, waarvan drie caloriearm. Bovendien moet prioriteit worden gegeven aan de voedselgroepen met de hoogste voedselkwaliteit: groenten, fruit, peulvruchten, vis en gevogelte. U kunt twee zuivelproducten per dag nemen, beter afgeroomd, en de consumptie van koolhydraten beperken, waarbij voorrang moet worden gegeven aan hele maaltijden.
Ook de consumptie van rood vlees en zijn derivaten moet tot een minimum worden beperkt, vooral in verwerkte vorm, zoals worst. Plantaardige oliën van olijf, zonnebloem, maïs en noten moeten worden beperkt of alleen als hoofdvoeding worden genomen, niet verwerkt en zonder zout.
De aanbeveling voor het drinken van alcoholische dranken, bij voorkeur in de vorm van wijn, is vergelijkbaar met die van niet-diabetici, namelijk één consumptie per dag voor vrouwen en twee voor mannen.
De farmacologische behandeling moet een exclusieve medische beslissing zijn. Het wordt ten zeerste aanbevolen dat de patiënt instemt met een insulinebehandeling wanneer de arts dat nodig acht, omdat de evolutie van de diabetes de glykemische controle verslechtert en het verstrijken van de tijd de noodzaak van een insulinebehandeling in de hand werkt.
Eet dagelijks fruit en groenten
De dagelijkse porties fruit (drie porties) en groenten (twee porties) die specialisten ons aanbevelen. Op die manier zorgen we ervoor dat ons lichaam het aantal vitaminen en mineralen binnenkrijgt dat het nodig heeft. Als we deze gewoonte aannemen en de consumptie van water en vezels verhogen, kunnen we de natuurlijke veroudering vertragen, overgewicht bestrijden en bepaalde ziekten, zoals kanker, voorkomen.
Volg de voedselpiramide
Het grote aantal sedentaire mensen heeft geleid tot een verandering van de klassieke voedselpiramide. De voedingsmiddelen die meer energie leveren, zoals pasta, peulvruchten, rijst of granen, hebben hun positie verloren. Het zijn de groenten en het fruit die nu op de eerste plaats staan, wat aangeeft dat zij de basis van onze voeding moeten vormen. Daarentegen staan rood vlees, gebak, boter, enz., die slechts sporadisch moeten worden genomen, bovenaan.
Terug naar het mediterrane dieet
De mediterrane landen hebben de consumptie van bepaalde basisvoedingsmiddelen verminderd en meer belang gehecht aan andere die dat niet zouden moeten hebben vanwege hun hoge aandeel aan vetten en suikers. Daarom is het belangrijk dat we terugkeren naar onze voedingswortels, dat we de maaltijden op een gezonde manier bereiden, de voorgekookte gerechten links laten liggen en kiezen voor verse en natuurlijke voedingsmiddelen.
Suiker in de juiste maat
Wie houdt er niet van snoep? Er is geen reden waarom we, met mate, geen voedingsmiddelen met suiker zouden nemen, maar we moeten wel weten hoe we ze moeten kiezen. Suikers zijn koolhydraten die ons energie geven. We moeten echter kiezen voor die met een lage glycemische index (zuivel, fruit, groenten, granen) waarbij het lichaam insuline afgeeft en de suikers gecontroleerd worden gemetaboliseerd.
Aan de andere kant, als we voedsel met een hoge glycemische index (tafelsuiker, gebak en snoep) nemen, nemen de cellen de suikers snel op, wat leidt tot de opslag van vetten. Als deze laatste ongecontroleerd worden ingenomen, kunnen ze diabetes en andere ziekten veroorzaken.
Neem vezels voor vele redenen
Vezels voorkomen constipatie, verminderen de opname van vetten, verlagen het LDL-cholesterolgehalte, bevorderen gewichtsverlies, vertragen de absorptie van koolhydraten en voorkomen daardoor plotselinge stijgingen van de bloedsuikerspiegel.
Dit zijn enkele van de redenen waarom de dagelijkse inname van vezels voor iedereen noodzakelijk is, iets wat niet ingewikkeld is omdat het voorkomt in volle granen, peulvruchten, fruit, groenten en noten.
Matige consumptie van rode wijn
Met mate ingenomen rode wijn heeft een gunstig effect op de preventie van coronaire hartziekten en perifere arteriële aandoeningen, door zijn werking op het “goede” cholesterol (verhoogt het HDL-cholesterol) en zijn antiplateleteffect (voorkomt de vorming van trombi in de slagaders).
Sommige onderzoekers hebben erop gewezen dat een matige consumptie van wijn (vooral rode wijn) dit gunstige effect, beter dan andere alcoholische dranken, kan hebben met betrekking tot het risico van hart- en vaatziekten, deels vanwege de antioxidanten die het bevat, zoals resveratrol.
De gunstige effecten van de consumptie van rode wijn worden echter niet bereikt als deze niet gepaard gaat met andere conventionele leefstijlmaatregelen, zoals gewichtsbeheersing, voldoende lichaamsbeweging en een gezond dieet om te proberen het cholesterolgehalte en de bloeddruk te verlagen en zo samen hart- en vaatziekten te voorkomen.
Bovendien moet de consumptie ervan matig zijn, want bij hoge doses gaan de meeste gunstige effecten op hart en bloedvaten verloren. Alcohol in hoge doses kan het niveau van bepaalde vetten in het bloed (triglyceriden) verhogen, en bevordert hoge bloeddruk, zwaarlijvigheid, diabetes, cardiomyopathieën en hartfalen.
Overmatig alcoholgebruik houdt ook verband met het optreden van bepaalde hartritmestoornissen. Daarom kunt u rode wijn met mate drinken, dat wil zeggen niet meer dan twee glazen (ongeveer 114 ml) per dag als u man bent, en één glas per dag als u vrouw bent.
De consumptie van transvetzuren beperken
Transvetzuren (TFA) zijn lipidemoleculen die zich functioneel gedragen als verzadigde zuren. Er worden negatieve gezondheidseffecten aan toegeschreven, vooral in verband met hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en sommige soorten kanker.
Dit soort vetten is aanwezig in het voedsel dat wij eten, zoals rood vlees, melk en daarvan afgeleide producten in kleine hoeveelheden (tussen één en acht procent van het totale vet), in gefrituurd voedsel door de hoge temperaturen die de olie bij de bereiding ervan bereikt (vooral de zaadoliën).
Zij zijn ook aanwezig in de producten waarin vaste of halfvaste vetten zijn gebruikt, zoals margarine, industrieel gebak, koekjes of sommige smeersels.
Volgens de voedingsaanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie moet minder dan één procent van de energie afkomstig zijn van de consumptie van transvetzuren. Om uw consumptie onder controle te houden, moet u dus kijken naar de etiketten van producten die gemaakt of voorgekookt zijn met gedeeltelijk gehydrogeneerde vetten (voorgekookte gerechten, chips, snacks, sommige ontbijtgranen, industriële bakkerij, enz.)
Daarnaast is het belangrijk prioriteit te geven aan het gebruik van olijfolie van eerste persing en vetarme of transvetvrije levensmiddelen.
Voortdurend hydrateren
Wanneer we het over voeding hebben, wordt vaak over het hoofd gezien hoe belangrijk het is goed gehydrateerd te zijn om een gezond en evenwichtig dieet te volgen. En we mogen niet vergeten dat ons lichaam voor 60 procent uit water bestaat en dat we voortdurend vloeistoffen moeten inbrengen om het waterpeil stabiel te houden.
De specialisten wijzen erop dat vrouwen tussen twee en tweeënhalve liter per dag moeten drinken, hoewel de hoeveelheid kan variëren afhankelijk van de fysiologische behoeften in elke leeftijd, het vitale moment, de omgevingsomstandigheden en de fysieke activiteit die wordt uitgevoerd.
Om in deze behoeften te voorzien, kunt u elke vloeistof drinken die water bevat, zoals sappen, infusies, verfrissende dranken, soepen en bouillons, en die geen suikers of vetten bevatten.
Zoek naar gezonde vetten, omega 3
Niet alle vetten zijn schadelijk, zoals in het geval van meervoudig onverzadigde vetzuren, zoals omega 3. Verschillende studies hebben aangetoond dat ze hart- en vaatziekten kunnen voorkomen, het triglyceridengehalte in het bloed verlagen, ontstekingsprocessen verbeteren en hoge bloeddruk, darmkanker en borstkanker voorkomen. U vindt het in blauwvis, soja, noten en verrijkte producten.
Antioxidanten
Antioxidantverbindingen, die van nature voorkomen in de samenstelling van fruit, groenten, granen, peulvruchten, vis, thee en noten, zijn voorgesteld als belangrijkste bioactieve stoffen in verband met een verminderde kans op hart- en vaatziekten en sommige soorten kanker. Daarom wordt aanbevolen een evenwichtige en zeer gevarieerde voeding te volgen.
Calcium en vitamine D
Dit mineraal moet vanaf onze geboorte in onze voeding aanwezig zijn, zodat de botten correct groeien en zich ontwikkelen en osteoporose op volwassen leeftijd wordt voorkomen.
Zuivel is de belangrijkste bron van calcium, hoewel het ook voorkomt in groene bladgroenten, sojabonen en bepaalde vissoorten. Op zijn beurt heeft het lichaam voor de opname van calcium vitamine D nodig, die grotendeels wordt verkregen uit de ultraviolette straling van de zon.
Olijfolie consumeren
Olijfolie is een onmisbaar voedingsmiddel gebleken vanwege de vele bewezen voordelen. Een daarvan is de cardioprotectieve rol, omdat het de oxidatie van vet of lipide deeltjes voorkomt, de vorming van LDL of “slecht” cholesterol vermindert, en de “goede” HDL verhoogt. In ruwe vorm ingenomen behoudt het al zijn organoleptische en nutritionele rijkdom, omdat noch de antioxidanten noch de vetzuren worden gewijzigd.
Minder zout is meer gezondheid
Hoge bloeddruk treft 20 procent van de bevolking van de ontwikkelde landen en loopt op tot 50 procent bij 60-plussers. Om deze cijfers te stoppen moet u uw hand weghalen bij het zoutvaatje en producten consumeren waaraan het niet is toegevoegd. Om het in de keuken te vervangen, kunt u kiezen voor specerijen, specerijen en aromatische kruiden, die uw bereidingen op dezelfde manier verbeteren, maar zonder uw gezondheid te schaden.
Volg de kalender voor kindervaccinatie
Vaccins zijn een waardevolle bescherming voor kinderen omdat zij veel ziekten voorkomen. Daarom is het essentieel de vaccinatiekalender bij te houden, die loopt van de geboorte van de baby tot de leeftijd van 14 jaar. Aangezien er per autonome gemeenschap verschillende kalenders zijn vastgesteld, moet u contact opnemen met uw kinderarts, omdat hij degene is die de data en toedieningsdoses van elk van de vaccins kan aangeven.
Voedsel voor de baby
Na zes maanden heeft de baby, naast melk, andere voeding nodig voor een goede voeding. Het is tijd om hem puree en pap te geven. We beginnen met granen (glutenvrij) en bepaalde vruchten.
De groenten worden na zeven of acht maanden aangeboden. Vlees (wit) ook rond deze leeftijd en, geleidelijk, de rest van het voedsel, waarbij sommige met een hoog risico op het veroorzaken van allergieën, zoals vis, eiwit of sommige vruchten zoals aardbeien, worden uitgesteld.
De sleutel in dit proces van introductie van nieuwe voedingsmiddelen in het dieet van ons kind is om het geleidelijk te doen, en te controleren of het ze goed verdraagt.
Obesitas bij kinderen voorkomen
Door de werktijden, die niet altijd samenvallen met de thuisuren, moeten de ouders in te veel gevallen hun toevlucht nemen tot bereide en verpakte voedingsmiddelen, aangezien zij weinig tijd hebben om zelfgemaakte maaltijden en traditionele gerechten van het mediterrane dieet te bereiden. Het gevolg is een onevenwichtige voeding voor het kind, met een minimum aan groenten en fruit en meer vetten en eiwitten.
Obesitas is een onderwerp van vitaal belang, aangezien het verband houdt met vele complicaties, niet alleen op cardiovasculair niveau, maar in het algemeen op lange termijn. Het is bewezen dat ongeveer 80 procent van de kinderen met obesitas op volwassen leeftijd zal zijn. Daarom is het essentieel dat goede eetgewoonten op jonge leeftijd beginnen.
Kinderen moet worden geleerd dat “alles wat goed smaakt” goed is, aangezien zoete en verpakte producten meestal veel vet bevatten en zoveel mogelijk moeten worden vermeden.
Groenten en fruit zijn belangrijke bronnen van vitaminen, maar worden niet altijd goed ontvangen door kinderen, dus moet je ze aanbieden met gevarieerde en leuke presentaties, waarbij je gebruik maakt van de verschillende soorten en kleuren voedsel om de inname zo aangenaam mogelijk te maken. Kinderen dwingen bepaalde voedingsmiddelen te eten, en herhaaldelijk, onbewust, bevordert het tegenovergestelde effect, de afwijzing van deze voedingsmiddelen.
Vergeet niet dat zij ook aan lichaamsbeweging moeten doen om de inname van voedsel in evenwicht te brengen met de energie-uitgaven, aangezien kinderen met een neiging tot een zittende levensstijl meer kans hebben op overgewicht.
Cholesterol bestrijden dankzij plantensterolen
Ook bekend als fytosterolen, zijn afkomstig van planten met structuren en functies die vergelijkbaar zijn met die van cholesterol. Zij onderscheiden zich door hun vermogen om de opname van cholesterol door de darmen te verminderen en zo het cholesterolgehalte onder controle te houden.
Zij komen voor in bepaalde levensmiddelen van plantaardige oorsprong, zoals maïs-, zonnebloem-, soja- en olijfolie, maar hun bijdrage is minimaal. Daarom zijn bepaalde levensmiddelen, waaronder sommige melkdranken, verrijkt met plantensterolen.
Sluit je aan bij soja, omwille van je hart
Sojabonen hebben een ideaal voedingsprofiel dat het cardiovasculaire risico helpt verminderen. Zijn vetprofiel (hoog in onverzadigde en laag in verzadigde en cholesterol) bevordert de verlaging van het cholesterolgehalte in het bloed.
Dit effect wordt versterkt door de werking van de eiwitten en isoflavonen die het bevat, waarvan ook is aangetoond dat het nuttig is om de ontwikkeling van aderverkalking te vertragen, de bloeddruk te verlagen en de bloedstroom te vergemakkelijken, dankzij de vaatverwijdende en bloedplaatjesremmende werking.
Heb geen last meer van constipatie
Het is een van de meest voorkomende maatschappelijke problemen, vooral bij ouderen. De oorzaak is meestal de afname van de stoelgang, waardoor de ontlasting moeilijk kan worden afgevoerd. Om dit op te lossen moet u een vezelrijk dieet volgen, de aanbevolen hoeveelheid vloeistof drinken (twee liter per dag) en lichaamsbeweging nemen.
Volgens deze richtlijnen wordt de beweging geactiveerd en neemt de ontlasting toe. Als het probleem aanhoudt, kunt u als laatste optie, en altijd op advies van een gezondheidsdeskundige, uw toevlucht nemen tot laxeermiddelen.
Kauw langzaam
Het is een fundamentele maatregel om de spijsvertering goed te laten verlopen, maar het voorkomt ook dat we aankomen. En is dat langzaam eten ons helpt de hoeveelheid voedsel die we eten te beheersen, eerder een verzadigd gevoel te krijgen en dus de inname te verminderen. Het wordt aanbevolen om minstens 20 keer te kauwen en geen nieuw rantsoen in de mond te nemen voordat het gegetene is doorgeslikt. Bovendien eet u langzamer als u niet met overmatige honger aan tafel zit.
Een goede spijsvertering hebben
Om verschillende redenen zijn er mensen die last hebben van buikpijn, een zwaar gevoel en zwelling na het eten, een probleem dat hun levenskwaliteit vermindert. Om dit te voorkomen, is de eerste stap de stress van alledag weg te nemen en natuurlijk te letten op wat we eten. Gerechten met veel vet, suikers en sauzen bemoeilijken de spijsvertering, dus is het beter om licht gestoomd, gebakken of gegrild te koken. Ook kunnen we als dagelijkse gewoonte gefermenteerde melk met bifidobacteriën nemen en een maaltijdschema opstellen, zodat het lichaam eraan went om op bepaalde momenten van de dag te verteren.
Gezonde zwangerschap
De vrouw moet door de specialist worden begeleid zodat de hele zwangerschapsfase normaal verloopt. Het eerste prenatale consult moet plaatsvinden in de eerste 12 weken, idealiter vóór week 10.
Daarin wordt een echografie verricht om een intra-uteriene zwangerschap vast te stellen, en tussen week 11 en 14 om bepaalde markers van chromosomopathieën te evalueren. In het tweede trimester wordt de screening van zwangerschapsdiabetes en een echografie uitgevoerd om structurele afwijkingen en markers van chromosomale afwijkingen te evalueren. In het derde trimester wordt de vaginaal-rectale kweek verricht.
Zwangerschap leidt tot een grotere energie-inname, maar dat betekent niet dat u “voor twee moet eten”. “U moet 300 kcal per dag toevoegen in het tweede en derde trimester, en 500 kcal tijdens de borstvoeding, volgens een evenwichtige voeding, die drie liter water per dag moet bevatten (vloeistof en voedsel).
Tegelijkertijd wordt de inname van kaliumjodide (200/dag) aanbevolen; zout is rijk aan jodium, zodat bij inname van gejodeerd zout tijdens de maaltijden in de behoefte wordt voorzien. Er moet ook rekening mee worden gehouden dat in het tweede trimester fysiologische bloedarmoede kan optreden, zodat ijzerrijke voedingsmiddelen moeten worden geconsumeerd, zoals rundvlees, kip en kalkoen, vis, spinazie, snijbiet, noten en verrijkte granen.
Als de arts het aangeeft, kan een extra voedingssupplement worden ingenomen. Calcium is een van de andere mineralen die prominent in de voeding aanwezig moeten zijn. De inname moet 1.300 mg per dag bedragen, als u deze hoeveelheid niet haalt, moet u supplementen nemen.
De inname van folaten wordt niet alleen aanbevolen vóór de zwangerschap en tijdens het eerste trimester, maar ook tijdens de gehele zwangerschap, omdat folaten het aantal hart-, urine-, ledematen- en pylorische misvormingen bij de foetus verminderen.
Zwangere vrouwen die vóór de zwangerschap regelmatig aan lichaamsbeweging doen, kunnen dit blijven doen door trauma’s en zware oefeningen te vermijden en trainingen te spreiden. Oefeningen zoals zwemmen, statisch fietsen, wandelen en speciale programma’s voor zwangere vrouwen worden aanbevolen. Voor vrouwen die vóór de zwangerschap niet aan lichaamsbeweging deden, is dit daarentegen niet het ideale moment om daarmee te beginnen.
Regelmatige gezondheidsonderzoeken
Kindercontroles zijn onvermijdelijke afspraken waarbij de gezondheid en de ontwikkeling van het kind in al zijn facetten worden gecontroleerd. Het eerste bezoek aan de kinderarts vindt plaats tussen de eerste week en de eerste levensmaand, en daarin wordt de klinische voorgeschiedenis van de baby geopend.
Van daaruit worden bij elk consult zeer volledige verkenningen gedaan om bepaalde ziekten te voorkomen of zo vroeg mogelijk op te sporen. Bovendien zijn het perfecte gelegenheden om de twijfels van de ouders weg te nemen en richtlijnen te geven voor de verzorging van hun kind. Mis dus geen enkele afspraak.
Menopauze in volle vorm
Het is bijna onvermijdelijk dat je niets voelt van de gevolgen van de hormonale verandering die vrouwen doormaken als ze in de menopauze komen. Maar door een evenwichtige voeding te volgen, de nodige rust te nemen en wat lichaamsbeweging te doen, wordt het veel beter. Als dit niet helpt, zijn er verschillende behandelingen met een hoog rendement.
Voorkom gassen
Hoewel ze altijd aanwezig zijn in het spijsverteringsstelsel omdat ze ontstaan tijdens de spijsvertering, kunnen we een aantal maatregelen nemen om te voorkomen dat we last krijgen van gassen. Probeer constipatie te vermijden en slik lucht in tijdens het eten, zoals bij het drinken door een rietje of nippen. Aan de andere kant moeten we nagaan welke voedingsmiddelen ons de meeste gassen bezorgen, wat meestal kool, gefrituurd voedsel en zoetstoffen zijn, om de consumptie ervan te verminderen.
Mammografie, onmisbare test
Mammografie, een essentiële jaarlijkse mammografietest, is de belangrijkste preventiemaatregel tegen borstkanker. Hoewel het van de kenmerken van elke vrouw en haar achtergrond afhangt, wordt meestal aangeraden er na 40 jaar mee te beginnen.
Versterkt de bekkenbodem
In de loop der jaren en vooral door de bevalling verzwakt de bekkenbodem van vrouwen. Als gevolg daarvan kan urineverlies optreden. Om te voorkomen dat dit punt bereikt wordt, is het belangrijk specifieke oefeningen voor dit gebied uit te voeren.
Lachen!
Wetenschappelijke studies beweren dat lachen pijn helpt verminderen omdat het de natuurlijke productie van endorfine in de hersenen stimuleert. Bovendien verbruiken we calorieën als we lachen. Daarom wordt gezegd dat lachen het gezondste en goedkoopste medicijn is.
Houd de kinderen weg van tabak
Roken is schadelijk voor iedereen, zelfs voor degenen die hun sigaretten niet in de mond nemen, dat wil zeggen passieve rokers. Soms worden kinderen, nog meer, kwetsbaar voor de giftige stoffen ervan, te veel blootgesteld aan tabak, iets wat omwille van hun gezondheid moet worden vermeden.
Kijk uit voor de mollen
Nevels, of moedervlekken, zijn goedaardige pigmentaire letsels die worden veroorzaakt door de proliferatie van melanocytaire cellen in de huid en de slijmvliezen. Wij ontwikkelen allemaal nevus in de loop van ons leven, sommige zijn al bij de geboorte aanwezig, maar slechts enkele worden kwaadaardig en worden een melanoom, een agressieve kwaadaardige tumor met een grote neiging tot uitzaaiing.
Bij deze ziekte wordt meer dan ooit voldaan aan het oude aforisme “voorkomen is beter dan genezen”, want als het eenmaal in de “diepte” van de huidlagen binnendringt, is melanoom zeer moeilijk te genezen. In het beginstadium, wanneer het slechts epitheliaal is, kan het echter worden genezen door het eenvoudigweg te verwijderen.
Preventie moet gebaseerd zijn op zelfonderzoek voor de spiegel van het hele lichaam, zonder de oksels, de handpalmen, de voetzolen, de hoofdhuid en de genitaliën te vergeten. Hiervoor is het raadzaam ze te controleren volgens de ABCDE-regel (asymmetrie, randen, kleur, diameter, evolutie).
Voor elke afwijking van deze parameters of het optreden van jeuk, bloedingen of irritatie moet u zo snel mogelijk naar de dermatoloog gaan. En zelfs als zich geen van deze problemen voordoen, moet een systematisch jaarlijks onderzoek worden ingesteld bij de specialist, want met zijn deskundigheid en met behulp van digitale dermatoscopie en mapping kan hij zo’n stille en dodelijke vijand tijdig ontdekken. Het is ook van vitaal belang zonnebrand te voorkomen, vooral tijdens de kindertijd en de adolescentie. Hiertoe is het noodzakelijk om adequate fotoresist te gebruiken.
- Migraine voorkomen
Migraine is chronische hoofdpijn die niet het gevolg is van een andere ziekte. Tijdens een crisis treden neurologische symptomen op, zoals hoofdpijn met of zonder aura, digestieve en autonome (misselijkheid en braken, overgevoeligheid voor licht of geluid, gebrek aan eetlust, bleekheid).
Bijna 13 procent van de Nederlanders lijdt eraan, met een duidelijk vrouwelijk overwicht, aangezien bijna 20 procent van de vrouwen de diagnose krijgt. De symptomen hebben een zeer grote invloed op de levenskwaliteit van de patiënt en brengen bovendien grote sociale kosten met zich mee, omdat het ziekteverzuim en de daling van de productiviteit in de hand werkt.
Er zijn uitlokkende factoren die men moet herkennen en waar mogelijk onder controle moet houden om het aantal en de intensiteit van de migraine te verminderen. Stress en hormonale veranderingen komen het vaakst voor. Daarom wordt aanbevolen een ordelijk leven te leiden, want veranderingen in schema’s, uren slaap of langdurig vasten kunnen ze uitlokken.
Ook alcohol of bepaalde voedingsmiddelen (chocolade, gezouten kazen, citrusvruchten, noten en Chinees eten) kunnen pijn veroorzaken; in deze gevallen is het meestal de patiënt zelf die het verband tussen oorzaak en gevolg inziet. Bij sommige mensen werkt langdurige of zware lichaamsbeweging ook als trigger. Anderzijds kan overgewicht de frequentie van migraine verhogen.
Voor een juiste diagnose is het raadzaam naar de neuroloog te gaan, zoals bij een toename van de frequentie, verandering van het soort pijn of de begeleidende symptomen, of wanneer de pijn niet onder controle is met de voorgeschreven behandeling.
De neuroloog zal beslissen of u preventief moet worden behandeld met geneesmiddelen waarvan is aangetoond dat ze zowel de frequentie als de intensiteit van de aanvallen verminderen, met botulinetoxine, of met een ander soort behandeling, zoals een hormonale. De specialist zal u ook vertellen welke pijnstiller in uw geval het meest geschikt is.
Blijft genieten van seks
Ook vrouwen kunnen last hebben van seksuele disfunctie. In hun geval ervaren zij een verlies aan seksueel verlangen en zelfs pijn bij het vrijen, iets wat kan gebeuren tijdens de zwangerschap of de menopauze. Dit probleem mag niet over het hoofd worden gezien, u moet de dokter raadplegen, want in de meeste gevallen is er een oplossing voor.
Oogvermoeidheid bestrijden
Het is een zeer wijdverbreid probleem dat ontstaat door overbelasting van het nabijzicht, gedurende steeds langere perioden. Om het te bestrijden, moeten we regelmatig pauzeren, vaak knipperen, het zicht afwisselen tussen een nabijgelegen object en een ander verafgelegen object, en de omgevingsverlichting op onze leesplek niet verwaarlozen.
Bescherm uw huid altijd
Ook al is het bewolkt, regent het of is het zelfs winter, het is belangrijk dat we onze huid beschermen tegen zonnestraling, want die kan de wolken passeren. Maak het uw doel om elke dag zonnebrandcrème aan te brengen op de lichaamsdelen die aan deze straling zullen worden blootgesteld, zodat uw huid niet wordt aangetast door de schadelijke effecten ervan.
Geniet met uw gezin
Liefde, vriendschap, vertrouwen en delen zijn de gevoelens en handelingen die ons echt gelukkig maken. Er zijn geen excuses om geen tijd te nemen en te genieten van het gezelschap van wie je wilt, en zelfs om oude vriendschappen die je, om verschillende redenen, aan de kant hebt gezet, weer op te pakken.
Controleer of u allergisch bent
Het is zinloos te proberen een mogelijke allergie op te lossen zonder te weten of we werkelijk allergisch zijn en waarvoor. Als je een vermoeden hebt, ga dan naar de dokter en leg uit welke symptomen je hebt. Geef aan of u tests moet uitvoeren om het allergeen op te sporen en welke behandeling u moet volgen.
Blijf positief.
Het is niet gemakkelijk om een ziekte onder ogen te zien, vooral niet als die enige ernst heeft, maar je moet proberen het zo positief mogelijk op te vatten om genezen te worden. Als we denken dat alles verloren is en dat er geen oplossing is, zal het veel moeilijker zijn om deze slechte drank te overwinnen. Vergeet niet dat de geest heel krachtig is en je uit elke situatie kan helpen.
Gebruik van een goedgekeurde zonnebril
We weten allemaal dat we onze ogen, net als onze huid, moeten beschermen tegen de schadelijke effecten van de ultraviolette straling van de zon. Tot deze schadelijke effecten behoort een verhoogd risico op ernstige oogaandoeningen, zoals acute ontsteking van bindvlies en hoornvlies, degeneratieve processen van het oogoppervlak, staar, retinopathieën en zelfs laesies. Cutaan, wat op lange termijn huidkanker van de oogleden kan veroorzaken.
De beste manier om onze ogen te beschermen tegen ultraviolette straling is het dragen van een zonnebril, wanneer we buiten zijn. Het probleem is dat ongeveer één op de drie zonnebrillen die in Nederland worden verkocht niet aan de juiste sanitaire controles voldoet, hoewel ze het gezichtsvermogen ernstig kunnen beschadigen.
De meeste niet-goedgekeurde zonnebrillen, die op bazaars, vlooienmarkten en andere verkooppunten worden verkocht, bieden onvoldoende bescherming, waardoor de straling nog dieper in het oog doordringt, wat schadelijker is dan geen enkele vorm van lenzen dragen.
Daarom is de aankoop van een zonnebril in een optiekzaak een garantie dat de glazen aan alle parameters van veiligheid en kwaliteit voldoen. Bovendien garandeert het advies van een optometrist ook dat de bril een gepersonaliseerde bescherming biedt volgens onze visuele behoeften, dagelijkse activiteiten en vrije tijd of levensstijl.
Je hebt geen excuus, ga naar de tandarts.
Naast het feit dat u altijd naar de tandarts gaat als u ongemak in de mond voelt of een tand breekt, is het belangrijk om ten minste eenmaal per jaar naar de tandartspraktijk te gaan voor een mondreiniging en een algemeen onderzoek om grote problemen uit te sluiten.
Rust goed uit.
Vergeet niet dat u voor een goede nachtrust gezonde gewoonten moet aannemen. Enkele daarvan zijn: op tijd naar bed gaan en opstaan, alcohol, cafeïne en nicotine vermijden vanaf de middag, 30 minuten per dag zachtjes bewegen (minstens drie uur voor het slapengaan), niet met honger naar bed gaan, en een temperatuur van 21 graden aanhouden in de slaapkamer.
Controleer het dieet van uw kind
De ouders moeten het menu van de schoolkantine kennen om de rest van de maaltijden die het kind maakt in evenwicht te houden. Het ontbijt is essentieel en moet, om uit voedingsoogpunt bevredigend te zijn, ten minste drie verschillende voedselgroepen bevatten (fruit, zuivel en granen). De samenstelling van het avondeten moet vergelijkbaar zijn met die van het middagmenu en moet aardappelen, granen, rijst of pasta, fruit en groenten, alsmede vlees en vis bevatten.
Homeopathie onder advies
Elke dag worden homeopathische geneesmiddelen meer gebruikt omdat ze geen bijwerkingen hebben, zelfs zwangere vrouwen kunnen ze innemen. De kwaliteit en betrouwbaarheid ervan zijn gegarandeerd, maar u moet altijd het advies van een deskundige inwinnen om ermee te beginnen. Vergeet niet dat het, ongeacht de samenstelling, nog steeds een geneesmiddel is.
Speciale aandacht voor osteoporose
Het is ook een probleem dat mannen treft, maar vrouwen hebben meer kans op osteoporose omdat zij minder botmassa hebben, die in grotere mate verloren gaat na de menopauze. Daarom moeten zij speciale aandacht besteden aan de consumptie van calcium en vitamine D.
Volledige mondhygiëne
Specialisten raden ons aan onze tanden te poetsen, minstens drie keer per dag, na de maaltijd. Maar we moeten de hygiëne bij het gebruik van de tandenborstel niet overdrijven, we moeten ook flossen om de etensresten tussen de tanden te verwijderen en mondwater om alle bacteriën te verdrijven.