Een goede inleiding schrijven voor een tekst over creativiteit en inspiratie is geen halfslachtige taak. Je wilt slim, origineel, gedurfd en super onvoorspelbaar zijn. Je wilt de aandacht van de lezer trekken zoals hete lijm onze vinger pakt als we onoplettend iets kapot plakken: op een verrassende en onherstelbare manier.

Dan begin je te denken.

Wat kan ik zeggen – zo creatief, authentiek en prachtig – over creativiteit? Wat kan ik noemen dat nog nooit eerder is genoemd? Een invalshoek, een anekdote, een subtiliteit die men gewoonlijk over het hoofd ziet?

Hoe kan ik indruk maken op de lezer van dit artikel?

Al deze innerlijke dialoog gebeurt natuurlijk in een paar minuten. Terwijl het witte scherm je aanstaart en de tekstcursor beschuldigend naar je knippert. In het begin laat je je meeslepen door al die waanzin en ga je met verve aan die mentale wervelwind beginnen.

Een tekst over creativiteit moet immers vernieuwend zijn.

Maar op een gegeven moment, te midden van al deze creativiteit, voel je dat er iets mis is met deze redenering. Is dit hoe creativiteit werkt? Moet ik de meester van het schrijven zijn en uit de bodem van mijn hoed een half dozijn dingen halen die nog nooit gezegd zijn om iemand echt te inspireren?

Gelukkig kunnen we, ondanks onze intelligentie, soms ook intuïtief en redelijk zijn.

Gelukkig verschijnt er een sprankje licht te midden van de duisternis van onze supergeavanceerde logische redenering en laat de frisse wind van ware creativiteit binnen. Het is een genot als dat gebeurt.

En dat is wat ik vandaag voor je wil doen.

Ik wil je laten zien dat je geen traditionele kunstenaar hoeft te zijn om creatief te zijn. Je hoeft niet per se te dansen, schilderen, beeldhouwen, zingen, schrijven of borduren om een goede dosis inspiratie en vernieuwing in je wekelijkse routine te krijgen.

Zoals Elizabeth Gilbert (een overijverige schrijfster en mijn grootste muze van vandaag) zegt in haar boek “Big Magic: Iedereen die iets creëert is een creatief persoon. Het besturen van je eigen leven maakt je al een kunstenaar.”

Immers, denk alleen: beslissingen nemen, wegen kiezen en je leven vormgeven op een manier die je bevalt is een zware klus. Het is een echte creatie, letterlijk. Je bent altijd routes aan het corrigeren, je gevoelens en je wensen aan het meten en probeert in de wereld dingen te creëren waar je je echt goed bij voelt. Als dit geen creativiteit is, weet ik niet meer wat het is.

En de kers op dit ijs is dit: je dagelijkse leven zit al vol mogelijkheden om de ongewone en creatieve kant ervan te verkennen. De eenvoudigste en meest alledaagse dingen hebben de grootste kracht om mensen naar de spontane kant van het leven te brengen, geloof me. Magie zit altijd in de details.

Om deze discussie naar de praktijk te brengen en onze twee voeten stevig op de grond te zetten, worden in de onderstaande lijst drieëntwintig manieren genoemd en uitgelegd waarop je op een praktische en eenvoudige manier je contact & je vriendschap met inspiratie kunt onderhouden.

Al deze initiatieven hebben mij in meer of mindere mate geholpen om mijn geest open te houden en mijn energie te vernieuwen. Sommige van deze suggesties kunnen u vreemd voorkomen, maar ik denk dat creativiteit toch werkt: het neemt een vorm aan en gebruikt voor elke persoon een andere outfit.

We zullen het nooit in één recept kunnen samenvatten.

Wat voor mij werkt, werkt misschien niet voor jou, en dat is prima. Deze lijst is meer om je drang op te warmen om uit je traditionele, saaie en repetitieve manier te stappen en iets nieuws te gaan testen. Een simpele vonk van interesse kan al een nieuwe wereld openen van interessante en andere dingen waarvan je nooit had gedacht dat ze bestonden. Zonder verder oponthoud, laten we dit witte konijn volgen.

Blijf dit artikel aandachtig lezen om er het maximale uit te halen!

Een boek lezen zonder er iets over te weten

Dat ik al een boek kocht alleen omdat de omslag mooi was, is niets nieuws.

Ik heb ook aanbevelingen aangenomen van boeken van mensen die ik niet eens ken en uiteindelijk te graag gelezen. Dit geldt net zo goed voor boeken als voor de rest van je leven, zaag: je weet nooit waar en wanneer je iets prachtigs vindt dat perfect bij je past. Of dat het je uitdaagt, op de een of andere manier. Als je dat nog nooit hebt gedaan, raad ik je aan het te doen.

Laat u meeslepen door instincten en impulsen die niet erg begrijpelijk zijn: maak op een regenachtige dag een wandeling in een boekwinkel en pak boeken die er mooi of anders uitzien. Accepteer suggesties van lezingen van mensen die u niet kent en vraag uw collega’s en vrienden welke boeken zij u zouden aanraden te lezen. Zoek later geen informatie over hen.

Lees maar. Je weet nooit wat je achter die pagina’s vindt.

Stuur een brief aan jezelf en open hem pas over een jaar

Ik weet niet eens hoe ik moet beginnen u de voordelen en gevolgen van deze eenvoudige maar krachtige oefening te vertellen. Ik zou een andere tekst nodig hebben om hierover te praten, dus voor nu houd ik het bij heel nadrukkelijk vertellen dat u dit later dit jaar echt moet doen.

Schrijf een brief – die met papier en pen en dat vereist dat je je hand beweegt, weet je hoe? -Praat met jezelf over een jaar of zes maanden. Praat over je huidige levensmoment en zeg wat je zou willen dat waar was voor je toekomstige zelf.

Sluit de brief, zet een adres van iemand die je kent als afzender en zet jezelf, met je echte adres, als ontvanger. Je zult de kracht van deze oefening op de huid voelen, dat verzeker ik je. Een andere mogelijkheid is de website Future Me te openen en een e-mail voor jezelf te schrijven. Je vertelt de datum waarop je je e-mail-brief wilt ontvangen en de website zelf stuurt je wat je geschreven hebt.

Neem een experimentele les in een fysieke activiteit

Ik ben verre van een atleet, maar ik geef te graag experimentele lessen. Het is de perfecte gelegenheid om terug te keren naar die onschuldige staat en je beginnersgeest terug te krijgen. Als je het niet weet en helemaal onhandig probeert te leren, weet je hoe?

Dit is te kostbaar. U hoeft niets te stoutmoedig of te eng te doen, maar die ervaring zal u zeker helpen uw vakgebied uit te breiden. U geeft uzelf bloot, luistert naar kritiek, bent afhankelijk van een ander om de slag te slaan, en bewijst vooral aan uzelf dat u in staat bent uw vinger in het water te steken van een zwembad dat totaal anders is dan het uwe.

Ik deed al aan experimentele vechtsport en dansles. Deze twee takken van lichaamsbeweging spreken mij het meest aan en ik heb prachtige herinneringen aan deze momenten van “plakken aan de top”.

Schrijf een brief aan een vriend en zeg niets tegen de persoon

Heb ik ooit gezegd dat ik graag brieven schrijf? En dat ik nog liever brieven ontvang?

Hierdoor klink ik misschien als een oude nostalgicus met heimwee, maar ik mis die mentale instelling echt. Ik mis de tijd dat we onszelf toestonden om alles stop te zetten en iemand een brief te schrijven. Wanneer de ontvanger iemand is en met wie we een speciale affiniteit hebben, wordt het veel beter.

Stel je de verrassing voor die hij of zij niet zal hebben wanneer ze een envelop met jouw naam op hun brievenbus zien liggen? Deze zorg voor een speciaal iemand is onbetaalbaar en zal zeker ook meer spontaniteit in je leven brengen.

Maak een totaal ander recept dan je tot nu toe hebt gedaan.

Roeren met eten is iets anders dat je kan helpen om uit je comfortzone te komen. Vooral als je, zoals ik, niet veel in de keuken staat. Ook al ben ik verre van een kok, ik vind het gewoon leuk om verschillende, leuke recepten te krijgen en probeer in de praktijk dat mooie resultaat na te bootsen dat ik in receptenboeken zie.

Kies het soort voedsel dat je graag eet en probeer elke week minstens een heel ander en vernieuwend recept te maken. Neem een paar uur van je vrije tijd om de keuken een beetje in de war te schoppen en geniet van je kunstwerk.

Schrijf een kort verhaal of schets een fictief personage

Niet iedereen is een schrijver, maar iedereen kan een verhaal vertellen. Zozeer zelfs dat je geest opengaat als je plot en persoonlijke eigenschappen gaat bedenken om aan je personages te geven. Het is prachtig en te bevrijdend. Je hoeft niet eens tien of vijf volle pagina’s te schrijven. Begin met het schrijven van slechts een paar alinea’s uit een verhaal dat in je geheugen gegrift staat.

Het kan jou of een bekende zijn overkomen, dat maakt niet uit. Je kunt dit verhaal ook hardop aan iemand vertellen of het opnemen op je mobieltje. Het formaat is minder. Maar het leven door de ogen van een ander zien en proberen een ander gezichtspunt van jou te begrijpen en in je op te nemen opent veel van onze geest, reken maar.

Kleur, textuur of grootte van het haar veranderen

Het is misschien niet jouw strand, maar voor mij heeft het iets heel troostends en opwindends om te zien dat ik een totaal ander persoon kan zijn door alleen maar de stijl of de kleur van mijn haar te veranderen.

Je leert een beetje dat de stijl die je aan de buitenkant hebt misschien totaal ongewoon is, maar dat je binnenkant hetzelfde blijft. Je leert je niet zo vast te klampen aan uiterlijkheden en te accepteren dat niets in dit leven echt vastligt. Een gave metafoor en een geweldige manier om een flinke dosis creativiteit aan je dagelijks leven toe te voegen.

Om een dag te blijven zonder de mobiele telefoon en de computer aan te raken…

Deze tip hier moet met mate worden gebruikt, samen met elk ander idee in deze lijst. Elk initiatief voor creativiteit en inspiratie kan krachtiger zijn als je niet om de vijf minuten naar je mobiele telefoon grijpt om WhatsApp-meldingen te bekijken. En, niets tegen.

Ik hou van technologie en ik weet zeker dat veel van de ongelooflijke dingen in het leven gebeuren omdat we toegang hebben tot de virtuele wereld. Maar laten we het eens zijn: het is in deze tijd van het kampioenschap al gemeengoed geworden en soms brengt het ons in grote problemen.

De beweging om tegen de stroom in te gaan, is tegenwoordig juist om twee stappen terug te doen en een beetje te genieten van het analoge leven zolang we tijd hebben. Ik heb het dit jaar gedaan en ik zeg dat dit een van de beste dingen was die ik ooit voor mezelf heb gedaan.

Drie hele dagen zonder computer, veel uren, elk van die dagen weg van de mobiele telefoon, verschillende tochten en programma’s, en nul zorgen en weten wat er in de wereld gebeurde of wie er met me wilde praten. Dat geeft zo’n geweldige vernieuwde ideeën!

Chatten met iemand die je online kent, maar nooit hebt gesproken

Spontaan, met niets te verliezen. Het kan iemand zijn die je volgt op Twitter of Instagram of iemand die je op Facebook heeft toegevoegd vanwege een evenement en met wie je nooit echt gesproken hebt. Laat een reactie achter op een post of stuur een privébericht waarin je zegt dat je X of Y te leuk vond. Het is natuurlijk belangrijk dat de inhoud van je bericht oprecht is.

Die kleine connecties met mensen die we anders waarschijnlijk nooit zouden kennen, is een van de mooiste parels die het internet ons te bieden heeft. Het is dus belangrijk om er goed gebruik van te maken. Het is verbazingwekkend hoeveel vreugde en plezier we kunnen beleven aan zulke kleine dingen als het voeren van een zorgeloos gesprek met een ander mens. Prachtig inderdaad!

Lees verder!

Zoek met vrienden naar goede podcasts en luister er één per dag.

Podcasts, voor wie het niet weet, zijn een soort radioprogramma’s die je kunt beluisteren op je mobiele telefoon of computer. Het coole van podcasts is dat je naar iets supercols, interessants of grappigs kunt luisteren terwijl je andere praatachtige activiteiten in het leven doet – die zonder deze podcast veel minder stimulerend zouden zijn.

Mediteren terwijl je naar de spiegel kijkt

Meditatie betekent in wezen het trainen van je aandacht en tijd doorbrengen met jezelf: kijken naar je ademhaling, je gevoelens en gedachten en de oefening doen om terug te keren naar het huidige moment.

En van alle manieren van mediteren is dit mijn favoriet. We besteden al zoveel tijd aan de buitenwereld dat slechts 5 minuten naar jezelf kijken al een andere dimensie aan de dingen geeft. Er is niets magisch of spiritueel aan deze meditatie of tenminste, je hoeft het niet als je niet wilt.

Maar probeer elke dag drie minuten te stoppen en je spiegelbeeld in de badkamerspiegel onder ogen te zien. Haal adem, richt je aandacht op je beeld en dat is het. Met tijd en volharding zul je de praktische resultaten van deze oefening zien ontluiken.

Maak een cursus totaal onnodig voor je carrière

Is er iets beters te leren? En is er iets beters dan nieuwe ideeën en standpunten in praktijk te brengen? Het is zelfs beter als we een beetje risico nemen en uiteindelijk heel verrast zijn. Welke cursus, onderdompeling of ervaring heb je altijd al willen doen, maar je dacht altijd dat het een beetje nutteloos zou zijn?

Iets nieuws doen dat niet direct met je werk te maken heeft, is een supermooie manier om mensen te ontmoeten die je anders nooit zou kennen en om de zee van innovatie en creativiteit een beetje op je in te laten werken.

Zorg voor je nachtrust

Er zijn weinig dingen in deze wereld die onze creativiteit, bereidheid en geduld om nieuwe dingen uit te proberen beter helpen dan een goede, diepe nachtrust. Maar, oké, laten we het rustig aan doen: ik weet dat goed slapen niet altijd iets is dat we kunnen controleren en laten gebeuren door pure wilskracht.

En dat is oké. Draai je om en we hebben een hele slechte nacht. Maar let op en zorg voor je nachtelijke routine. Vermijd minstens een uur voor het slapengaan het gebruik van je mobiele telefoon en computer en ga in bed liggen vlak voor de tijd dat je echt moet slapen als je een vast tijdstip hebt om wakker te worden.

Haal de televisie en de computer uit uw kamer, laat de kamer zo donker en koel mogelijk en – het allerbelangrijkste – ga onmiddellijk naar bed. Creëer een buffer tussen je staat van alertheid van de dag en je staat van ontspanning van de nacht.

Sommige van mijn beste dagen kwamen net na een goede nachtrust en ik dank God dat hij mij dit geschenk van een goede nachtrust heeft gegeven, amen.

Reizen naar een boerderij of een afgelegen plek midden in de natuur

Dit is een prachtige manier om je ideeën op te frissen en te profiteren van tijd weg van je mobiele telefoon, computer en de alledaagse dingen van de grote stad. De natuur zelf is al een gigantische en gratis bron van energie voor ons. Geniet ervan!

Voor dit idee moet je geld hebben, maar je kunt altijd een beetje natuur vinden in de buurt van waar we al wonen. Adem de frisse lucht in, zie bomen en bloemen, en ga naar de watervallen. Je geest zal weer opbloeien met twee keer zoveel energie en geduld na dit uitstapje.

We merken het niet, maar het grote stadsleven neemt veel van ons weg – in de vorm van aandacht, energie en gekke prikkels die de hele tijd aandacht vragen. Dit is een super cadeau dat je voor het einde van het jaar aan jezelf en aan je welzijn en geestelijke gezondheid kunt geven.

Koop buiten het seizoen een speciaal cadeau voor iemand van wie je helemaal houdt

Ik doe dit te graag! De zoektocht naar eenvoudige en betekenisvolle cadeaus voor iemand van wie je houdt en het verrassen van die persoon op een totaal onverwacht moment is iets dat iedereen die erbij betrokken is, voedt. Het is geweldig om gericht te zijn op het goed doen en het leven van een ander te verblijden en de focus te halen uit je kleine problemen.

Heb je een vriend die een bijzonder moeilijke tijd doormaakt? Iemand van wie u veel houdt en die misschien niet weet hoeveel zij of hij voor u betekent? Dan opent u uw ademhalingsaders van creativiteit en gebruikt u toch uw verbeeldingskracht om iemands dag te verbeteren.

Pure winst en nul verlies!

Alleen een film kijken

Patronen doorbreken en uit onze normale doen komen is een manier van tekenen en vallen om je verbeelding en je creativiteit aan te scherpen. Dus waarom dit ook niet toepassen op films? Je weet net zo goed als ik dat de meeste bioscopen altijd hetzelfde doen.

Zij hebben hun plaats in de wereld en verdienen zeker ook een beetje aandacht. Maar steeds met de stroom mee zwemmen betekent noodzakelijkerwijs dat de meer alternatieve producties en werken worden vergeten. Degenen die niet zeggen wat iedereen zegt en die ons op minder voor de hand liggende en soms minder comfortabele wegen zetten.

Alleen en zonder gezelschap gaan is een extra smaakmaker. Hoe meer je jezelf eraan kunt herinneren dat je ook in goed gezelschap bent, hoe beter. Eenzaamheid en alleen zijn kunnen twee totaal verschillende dingen zijn. En het is altijd de moeite waard om wat meer aandacht en aanwezigheid voor onszelf te hebben.

Naar het strand gaan en naar de zonsondergang kijken

Heeft dit idee hier uitleg nodig? U bent in de buurt van het strand of niet, het maakt niet uit: neem een beetje tijd in een weekend van de maand of op een verloren dag van de week om de hemel van uw stad te bezoeken en te genieten van de natuur. Eenvoudig, snel en goedkoop. Een mooie zonsopgang of zonsondergang inspireert mensen op vele manieren, of ze zich er nu bewust van zijn of niet.

Elke dag een TED lezing bijwonen

Als je de TED talks niet kent, verspil je je tijd. Ze zijn ongelooflijk, inspirerend en hebben elke parel verborgen in die site, die van ons. De behandelde onderwerpen zijn super gevarieerd (technologie, design en onderwijs zijn de belangrijkste onderwerpen) en je zult zeker iets vinden dat je aanspreekt – of, beter nog, iets waarvan je niet eens wist dat het zo interessant was.

Je geest openstellen voor nieuwe kennis is iets wat je direct vanuit je bed of je bank kunt doen. Combineer deze kleine gewoonte met een leuk dagdeel en doe het zelfs een week lang. Nogmaals: het is gratis.

Stel een afspeellijst samen voor een vriend

Nog een idee voor de stapel coole, goedkope dingen die niets kosten en die een mooie glimlach op iemands mond toveren. Dit zijn mijn favoriete tips, wees serieus.

Ik stelde het thema van de playlist als “liedjes om je geluk te geven. ” Dat wil zeggen: het waren dansnummers, inspirerend en vrolijk. Dit is een manier om iets van jezelf, je smaak en je wereldbeeld door te geven aan iemand anders.

Vooral als je iemand kent die wel wat meer aanmoediging en kracht kan gebruiken. Het maken van de muzikale selectie van deze playlist is ook supergaaf: je begint te beredeneren welke liedjes bij dat thema passen en welke je het gevoel geven dat je wilt dat die persoon heeft als je ernaar luistert. Een geweldige manier om creativiteit te oefenen.

Zeg “ja” tegen een rit die je normaal nooit zou doen

Wil je het ijs van je creativiteit breken met een vliegende schotel? Accepteer de uitnodiging van een vriend of kennis die je oproept om iets te doen wat je nooit alleen zou doen.

Als je op gevorderd niveau wilt spelen, zeg dan ook “ja” tegen die ritjes die je eigenlijk nooit zou doen. Die dingen waar je niet eens graag aan denkt, weet je hoe? Maar als dat te veel is, telt het kiezen van iets onverwachts en spontaan dat niet op je schema stond al.

Als een methodisch persoon, een beetje inflexibel en die graag elke dag van de week plant dat ik ben, zeg ik je dat dit een heel leuke manier is om een frisse wind in je routine te laten waaien. Hoe meer je gewend bent aan programmeren en het hebben van een gestructureerde routine, hoe meer je het moet doen.

Ik heb dit dit jaar een paar keer gedaan en het voelde heerlijk! Ik voelde me zelfverzekerder, sterker en met een rijkere wereldervaring. En het beste van alles: hoe ongemakkelijk ik ook was op deze tochten, ik ging niet dood. Overwinning!

Schrijf je gedachten een half uur lang in een notitieboekje

Er gebeurt zoveel tussen je twee oren dat je niet weet. Deze oefening is de kern van alle ontsluiting van creativiteit en energievernieuwing. Of het nu gaat om schrijven of hardop praten, het loslaten van je gedachtestroom en beginnen te beschrijven wat je voelt zal je veel helpen om jezelf beter te leren kennen. Het is als een remedie tegen emotionele en mentale constipatie.

Als je vandaag niet vrijelijk je eigen ideeën, gevoelens en verlangens aan jezelf kunt toegeven, wanneer zul je dat dan wel kunnen? Het zal je doen wennen aan de handeling om naar jezelf te kijken, te accepteren wat je ziet en verder te gaan. Het is een oefening in aandacht en nederigheid van de beste soort.

Deelnemen aan een ceremonie en volledig aanwezig zijn op het moment zelf.

Huwelijk, begrafenis, afstuderen, doop: ongeacht het type. Ceremonies zijn zeer beladen momenten met mooie betekenissen, maar om de een of andere reden worden mensen er meestal door overvallen. Op het moment dat de dingen gaan rollen, haken we soms gewoon af.

Maar ik kan je vertellen dat sommige van de meest inspirerende en magische momenten van mijn leven plaatsvonden tijdens ceremonies. Er is iets aan het samenzijn met andere mensen om dat ritueel mee te maken dat me echt ontroert.

Heb je gemerkt dat we ons meestal beter kleden voor de ceremonies? Er is een meer waardige, respectvolle en nederige houding bij de mensen in het algemeen. We zijn stil, observeren, en horen meestal de woorden van wie die situatie leidt.

Wees meer aanwezig bij de ceremonies die door het jaar heen lopen en blijf erbij. Misschien neem je daar iets (een woord, een gevoel en een verbinding van ideeën) superwaardevols mee.

Hardop tegen jezelf praten in een andere taal

Dat verbreedt je horizon naar de hel, zelfs als je niet vloeiend bent. Wat maakt het ook uit als je iets verkeerds zegt? Het doel is te proberen ondergedompeld te worden in een andere manier van denken, spreken en ideeën samenvoegen. Niemand zal luisteren om je uit te schelden.

Als je een taal studeert, is dit verplicht. Ik heb verscheidene jaren Nederlands gedoceerd en gaf deze oefening aan al mijn studenten, hoeveel van hen ook dachten dat ik gek was.

Je hoeft – en zult – niet de hele structuur van de zin raken. Maar je komt wat dichter bij die taal en ontsluit beetje bij beetje je moeite of je vreemdheid met die specifieke manier van zinnen maken.

Conclusie

Wat zijn jouw manieren om je routine wat op te leuken en te vernieuwen? Wat doe jij meestal als je je stagneert en vastzit in je oude gewoontes? Je kunt me helpen deze lijst uit te breiden! Het leven is gemaakt om met mate van te genieten.

Laat jezelf niet zo gewend raken aan je omgeving en je maniakken voordat je de boel opschudt.

Begin je te realiseren welke mogelijkheden je in het dagelijks leven hebt om je bestaan wat interessanter te maken. De enige die je kan voeden en goed voor je kan zorgen ben je immers zelf. Het trainen van je creativiteitsspier is daarvoor absoluut essentieel.

Dus, in dit artikel heb ik u enkele van de meest verbazingwekkende ideeën en tips gegeven die u kunt oefenen om creatiever te zijn. Veel succes!